L’Ajuntament de Barcelona ha pogut constatar que el tercer accés al refugi antiaeri de Can Peguera, descobert amb les obres del Balcó d’equipaments del barri, “no podrà ser visitable” perquè “la pedra es digrega amb facilitat”. Es tracta de l’accés situat al pati de l’antiga escola republicana del barri.

Els serveis municipals d’Arqueologia i els Mossos d’Esquadra tenen previst visitar la zona per determinar-ne les afectacions. Ara s’ha de valorar si cal adoptar mesures com reforçar l’estructura per continuar amb les obres. Segons el consistori, això no altera el ritme dels treballs al Balcó d’equipaments.

Per la seva banda, l’Associació de Veïns de Can Peguera no vol renunciar a fer visitable el refugi més gran de Nou Barris, que inclou aquesta nova galeria i cinc portes més. “Sabem que segurament s’haurà de reforçar l’estructura”, comenta Pep Ortíz, president de l’entitat. “Coneixem la flaquesa que té la nostra muntanya i el que els va costar als nostres avis poder fer-hi el refugi, però això no ha de ser una renúncia”, afegeix. Per aquest motiu des de l’associació es demana que, tot i que no cal que sigui ara, “el refugi s’ha de recuperar i s’ha de poder visitar”.

La galeria del refugi coincideix amb els plànols

Aquest accés estava documentat però no se’n sabia la localització exacta, més enllà del record dels exalumnes de l’Escola Hermenegildo Giner de los Ríos. Les obres per millorar l’accessibilitat a la zona, entre les casetes de Can Peguera i els equipaments del barri, ho han constatat finalment.

Fruit d’una inspecció prèvia per part d’Arqueologia, l’Ajuntament ha confirmat que aquest accés al refugi coincideix amb els plànols i que dona a la galeria. En canvi, sembla que els altres túnels ja coneguts no arriben a aquesta galeria.

El refugi s’allarga pel carrer de Cornudella, excavat a la roca, en el subsòl del Parc del Turó de la Peira. Fins ara hi havia cinc portes localitzades, dues de les quals estaven tapiades. Es tracta del refugi més important de Nou Barris, amb galeries amb dues sortides i entrada en ziga-zaga per frenar possibles ones expansives.

Comparteix a: