Un estudi, liderat per investigadors de Barcelona, permet identificar canvis cerebrals 20 anys abans de la diagnosi de l’Alzheimer. El projecte ha aplicat una tècnica de ressonància magnètica nova, desenvolupada per l’Hospital de Sant Pau, que permet mesurar el moviment de l’aigua en el cervell. L’estudi ha detectat canvis cerebrals de manera precoç, en persones sanes, que són portadores d’alteracions genètiques que causen la malaltia d’Alzheimer. El treball ha estudiat les trajectòries de més de 300 participants en els quals, a causa d’una mutació coneguda en el seu genoma, es podia estimar en quin moment de la seva vida desenvoluparien els primers símptomes de la malaltia.
Permet obtenir una diagnosi precoç
La troballa permet poder fer una diagnosi més precoç, anys abans que aparegui la pèrdua de memòria, produïda per alteracions en el cervell que succeeixen molt abans de poder fer un diagnòstic clínic i que, fins fa poc, eren difícils de detectar. Segons Juan Fortea, investigador principal del projecte i neuròleg de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de Sant Pau, “les noves dades obtingudes tindran una gran implicació a l’hora de dissenyar futurs estudis per comprendre troballes inesperades d’assajos clínics amb teràpies antiamiloides”.
Un projecte amb col·laboració internacional
L’estudi ha estat realitzat per la Unitat de Memòria de l’Hospital Sant Pau i de l’Institut de Recerca de Sant Pau, en col·laboració amb la Unitat d’Alzheimer i Altres Trastorns Cognitius de l’Hospital Clínic, l’IDIBAPS i investigadors del consorci mundial Xarxa d’Alzheimer Dominant Heretat (DIAN). Ha estat possible gràcies al finançament d’agències internacionals i nacionals. Destaquen el l’Institut Nacional de Salut dels EUA, la Generalitat de Catalunya a través del projecte PERIS, l’Institut de Salut Carlos III i CIBERNED.
El treball s’ha publicat a la revista ‘Alzheimer’s & Dementia: The journal of the Alzheimer’s Association’, una de les més prestigioses en el camp de la neurologia.