Les finestres obertes a les aules pel protocol covid han fet baixar la temperatura a les classes dels centres educatius de Barcelona. Tot i que encara no fa un fred notable, les mantes i les jaquetes ja acompanyen als estudiants de la zona alta de la ciutat, especialment al matí. Com que molts centres tenen corrents d’aire, han demanat als alumnes que portin a classe peces d’abric per si tenen fred.

Finestres obertes, calefacció encesa

Les mantes acompanyen molts estudiants, especialment els d’instituts, que comencen les classes més d’hora i quan els edificis estan més freds. Tant escoles com centres de secundària de la ciutat, especialment els de la part alta, ja han encès la calefacció. Sobretot a primera hora del matí per escalfar les aules.

Aquest curs la calefacció té un paper clau, perquè durant tot el dia la política de portes i finestres obertes per evitar contagis del coronavirus genera corrents d’aire. Els alumnes que estan asseguts a l’aula ho noten. Especialment els qui estan a la vora de la finestra que després d’estar una estona sense moure agraeixen tenir el radiador a prop.

alumna ESO prop del radiador amb finestra oberta
Els alumnes a qui toca asseure’s prop de la finestra, agraeixen el radiador

En el cas de l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell, a Canyelles, han aplicat fil per randa el protocol anticovid de la Generalitat. Les aules tenen portes i finestres obertes tot el dia, per renovar l’aire. El centre es troba a tocar de la ronda de Dalt i hi fa fred. És per això que aquest novembre els radiadors ja funcionen bona part del dia.

Però volen fer-ne un ús racional i que afavoreixi l’estalvi energètic. Com explica la seva directora, Montse Guri, l’encenen sis hores alternes al dia per garantir que els alumnes no passin un fred excessiu. però també evitar un malbaratament energètic.

Alumne ESO a l'Institut amb manta a la classe
Alguns alumnes d’institut duen una manta a classe pel fred a l’aula.

Dessuadores i botins per a les ballarines

Aquests centre, especialitzat en l’educació artística i musical, ha treballat en un pla específic per combatre el fred dels estudiants en aquest curs marcat per la covid. En el cas dels alumnes de ball, el centre ha adquirit 600 dessuadores pensades per ajustar-se al cos de forma còmoda i facilitar els moviments corporals.

Les estudiants van equipades també amb una malla de llana, escalfadors i uns peücs per mantenir els peus calents. Uns complements imprescindibles, sobretot abans d’escalfar o quan s’atura el ball per evitar les lesions musculars.

alumnes ballet abrigats
Amb les finestres obertes, els alumnes de ball s’abriguen per evitar lesions

Toc d’alerta de les famílies

Malgrat que a Barcelona, de moment, no fa molt fred les famílies estan en alerta. La presidenta de l’aFFaC, Belén Tascón demana al departament que controli el fred que pot fer a les aules amb les mesures covid. Especialment en els propers mesos, quan arribi el fred hivernal i  la temperatura a les aules baixi més.

Tascón ha reclamat al departament d’Educació que impulsi un grup de treball d’experts que faci un control del fred que fa a les aules. I també que estudiï com pal·liar els efectes sobre els alumnes.