La parròquia de Sant Joan de Gràcia, ubicada a la plaça de la Virreina, ha començat a obrir portes cada matí i oferir visites guiades gratuïtes per a qui en vulgui conèixer la història. La iniciativa ha atret diversitat de visitants: veïns interessats a veure l’església, turistes i persones que busquen un espai tranquil o per pregar.

La idea va ser de Jordi Carreter, rector de la parròquia, per tal que l’església de la Virreina esdevingui “una plaça més del barri, un lloc de trobada de la gent”.

Una cinquantena de visites diàries

L’obertura de portes ha estat un èxit i ha superat totes les expectatives. Des de setembre, cada dia s’hi han apropat una cinquantena de persones i durant les vacances de Nadal les visites van ser desbordants.

L’encarregat d’acollir els visitants és Albert Salelles, vinculat a diverses entitats gracienques. Explica que molts veïns desconeixen la història de l’espai: “Veus la cara de gent gran que han fet la comunió o el bateig aquí i que no hi havien tornat a entrar”.

Amaga una capella modernista

Durant les visites guiades els explica algunes curiositats, com que l’església, de finals del segle XIX, es va crear amb vestigis de la torre d’estiueig de la Virreina, com es pot veure a la façana, o que Antoni Gaudí hi anava cada dia a missa, abans d’anar a treballar a la Sagrada Família.

Una altra curiositat és que s’hi amaga una capella modernista, desconeguda per alguns dels veïns. És de Francesc Berenguer, amic i deixeble d’Antoni Gaudí, tot i que en el seu moment s’havia atribuït al mateix Gaudí.

No és la primera iniciativa per obrir-se al barri de la parròquia de Sant Joan de Gràcia. Ja fa cinc anys van crear una pàgina web, s’hi organitzen diversitat d’activitats i, per exemple, s’hi guarden l’Àliga, el Lleó i el Bou de Gràcia.