Des de la seva construcció, el 1909, la capella del Santíssim Sacrement de Sant Joan de Gràcia s’ha atribuït a Francesc Berenguer, autor del cojunt de la parròquia situada a la plaça de la Virreina.

Binomi Gaudí-Berenguer

Berenguer no era arquitecte, però va ser deixeble i mà dreta de Gaudí. L’historiador Josep Maria Tarragona explica que mentre l’arquitecte reusenc era el creatiu, Francesc Berenguer era que feia els plans i els càlculs.

La construcció del Parc Güell

Una de les icones de la nostra ciutat va ser en origen un fracàs comercial. Antoni Gaudí va seguir el model de les ciutats jardí britàniques. Va ser la primera urbanització de Barcelona.

Va passar aquí

Controvèrsia

L’historiador Josep Maria Tarragona defensa que la capella és obra del mateix Gaudí. Durant 15 anys ha estudiat aquesta hipòtesi i la fonamenta en la presència de diversos elements gaudinians. El trencadís de les voltes és el més recognoscible però la creu de Malta també està molt lligada a l’arquitecte que, explica Tarragona, signava amb aquest símbol.

El rector de la parròquia, Joan Torrent, posa en dubte aquesta afirmació. Sí que considera que “hi ha la mà de Gaudí” per l’estreta relació artística que l’unia amb el reusenc.

Tots dos coincideixen a explicar la vinculació d’Antoni Gaudí amb aquesta parròquia. Aquí rebia l’eucaristia cada matí a les 8 h i, després, prosseguia el seu camí fins a les obres de la Sagrada Família.

La ruta de Gaudí i el modernisme

Antoni Gaudí, un dels grans genis de l’arquitectura, va viure i va desenvolupar la major part de la seva obra a Barcelona, on va deixar joies com el Palau Güell o La Pedrera. “Va passar aquí” ens acosta al llocs i els moments clau de la seva vida a través d’una ruta amb mapa interactiu i vídeos.