JAUME MONTSERRAT, director de l'Escola La Pau: "No teníem AMPA, la participació dels pares era bastant deficitària, i a partir d'engrescar-los a millorar el pati pels seus fills hem aconseguit (a part de millorar el pati), un AMPA, tenim un AMPA estable de fa un parell d'anys, i una sèrie de relacions com raons públiques, el pla participatiu del districte de Sant Martí o l'Ajuntament i el consorci que ens ha servit per millorar la infraestructura, instal·lacions i condicions de l'escola". MELIA RISUEÑO, membre de l'AMPA de l'escola La Pau: "En este colegio cuesta un poco que la gente se involucre, piensa que AMPA no había, llevamos 2 o 3 años con AMPA. Esos años se han creado bastantes cosas. Tenemos padres que poco a poco se van involucrando en el AMPA y dentro de lo que pueden nos van echando alguna manita.

Els treballs han durat més d’un any i mig i, des que van començar, no només ha canviat l’aspecte del centre. A primer cop d’ull, entre els canvis que ha patit el pati hi ha un nou sorral, un tobogan decorat amb palets o un petit hort urbà. Però pel que fa als canvis no visibles que ha aportat aquest programa participatiu impulsat per la Generalitat, hi ha la recent creació d’una AMPA al centre, que fins ara havia funcionat amb una comunitat educativa molt dispersa i molt poca participació dels pares, en part, per la diversitat ètnica de l’alumnat.

Tot i que avui han rebut el Premi Participa a l’Escola del Departament de Governació i Relacions Institucionals, del qual tant la direcció com els pares i els alumnes estan molt satisfets, la direcció del centre assegura que encara cal millorar moltes coses i protesta per les retallades. De fet, tot i que la iniciativa d’aquest programa prové de l’Administració, el centre ha hagut de portar a terme els canvis amb molta imaginació, pocs diners i, fins i tot, una recollida especial de fons per poder fer front a les petites despeses que ha suposat el projecte. Ara es tanca l’etapa de millores al pati, en la qual els alumnes han estat els responsables de proposar i decidir l’aspecte de tots els elements, per iniciar-ne una de nova: la de reclamar que finalment, i després de quatre anys de reclamació, es remodelin les instal·lacions del centre, que estan en molt mal estat.