L'esplanada verda que ha guanyat Glòries davant del Disseny HUB pot servir d'inspiració per al futur disseny de la plaça. En les bases del concurs es recull que el nou espai ha de ser pla amb el màxim de zona verda possible. No hi haurà trànsit en superfície, que haurà d'absorvir la trama de l'Eixample i un únic túnel per sota la Gran Via. Els projectes hauran d'incloure els equipaments pactats al Compromís de Glòries i es podran agrupar en edificis multiusos envoltant la plaça. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "El que pretenem és, precisament, endreçar aquest espai, fer que aquest espai sigui una plaça parc. Volem que sigui un centre d'activitat econòmica i un lloc per viure-hi." El jurat del concurs estarà presidit per l'arquitecte brasiler Jaime Lerner, de renom internacional. L'acompanyaran 11 professionals més del sector i dos representants veïnals. Tots ells hauran d'escollir en una primera fase 10 projectes, dels quals en sortirà el guanyador, que rebrà 40.000 euros de premi. La decisió final se sabrà al febrer de l'any que ve. La resta de participants tindran una compensació econòmica de 20.000 euros. El concurs no alterarà el calendari d'obres ja pactat. El trasllat als nous Encants, molt avançats, començarà aquest mes per obrir-lo ja al públic al juny. L'anella viària es desconstruirà a finals d'any en fases i el trànsit es desviarà en superfície de forma provisional. El túnel per la Gran Via s'iniciarà abans que acabi el mandat.

El consistori assegura que vol garantir la nova centralitat de la plaça, ordenar la mobilitat, fomentar el transport sostenible, maximitzar l’espai verd i reordenar els equipaments previstos. En una primera fase del concurs, el jurat presidit per l’arquitecte i exalcalde de Curitiba (el Brasil), Jaime Lerner, seleccionarà 10 equips que hauran de presentar de manera anònima les seves propostes. El concurs es resoldrà el febrer de 2014.

L’equip que guanyi la convocatòria se li adjudicarà el contracte de serveis de redacció d’avantprojecte, així com, possiblement també, la redacció del projecte executiu i l’assessorament en la direcció d’obra. El pressupost previst per a la licitació d’aquest concurs és de 331.648 euros.

La convocatòria del concurs coincideix amb l’inici de la transformació de la plaça de les Glòries, amb l’enderroc de l’anell viari previst per a finals d’aquest any i l’entrada en funcionament d’equipaments de ciutat, com el DHUB i el Mercat dels Encants.