L’estació meteorològica de BTV ha enregistrat, des de l’1 d’abril fins aquest dilluns, un total de 132,8 litres per metre quadrat. Aquest volum de precipitació ha caigut en 16 dies de pluja, dins d’una situació habitual d’índex NAO negatiu. De fet, el mes de març es troba en la quarta posició dels més plujosos de la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra.

L’índex NAO és molt útil a l’hora de fer previsions meteorològiques. És positiu o negatiu en funció de la posició de l’anticicló de les Açores i les diferents pertorbacions atlàntiques. Quan l’anticicló de les Açores és molt fort, s’estén per la península Ibèrica i dificulta l’entrada a casa nostra de la pertorbació d’Islàndia, que també és molt profunda en aquesta posició. En aquest cas, l’índex NAO és positiu i a Catalunya es tradueix en un hivern sec i amb temperatures suaus, com el de l’any passat.

Si l’anticicló de les Açores és feble, acostuma a baixar de latitud i llavors és més fàcil que ens entrin amb més freqüència les pertorbacions atlàntiques que es troben entre els anticiclons de les Açores i el d’Escandinàvia. Llavors l’índex NAO és negatiu i és més fàcil que es produeixin entrades d’aire fred a Catalunya. En aquest cas l’hivern és humit i més fred de l’habitual, tal com ha succeït aquest any o també durant el 2010.

Les previsions de l’índex NAO per als propers dies d’abril és positiu i els diferents models meteorològics també indiquen una situació molt estable a Barcelona. De fet, tot sembla indicar que el proper dia de Sant Jordi serà molt assolellat i calorós.