El Departament de Salut ha confirmat aquest dijous que la grip ha entrat en fase d’epidèmia. Això vol dir que ha superat el llindar de 109 casos per cada 100.000 habitants, arribant a més del doble amb 248. Des del govern es demana als malalts que acudeixin als CAP per no saturar les urgències dels hospitals.

En la darrera setmana els casos del virus de la grip han augmentat respecte de fa uns dies, segons el personal sanitari. Alguns hospitals han hagut d’obrir habitacions per donar servei als pacients que hi han arribat. Els mateixos professionals dels centres hospitalaris ja van avançar aquest dimecres que el virus estava a punt d’entrar en fase d’epidèmia, tal com Salut ha confirmat aquest dijous.

Segons les dades de Salut, la incidència del virus ha incrementat especialment en infants d’entre 0 i 4 anys, en què s’ha arribat als 905,6 casos per cada 100.000 habitants. També n’estan força afectats els qui tenen entre 5 i 14 anys, amb 417,7 malalts per cada 100.000 persones. Pel que fa als adults, la taxa es manté estable.

El nombre de consultes als CAP s’ha incrementat en alguns casos fins al 40 % durant els darrers dies. Per exemple, en el Centre d’Atenció Primària Rio de Janeiro, a Nou Barris, habitualment atenen una mitjana de 170 pacients al dia i ara, en canvi, la xifra s’ha disparat fins a les 250 persones, una xifra que vinculen directament a la grip.

L’augment de consultes també s’ha repetit als Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP). Durant la setmana del 25 al 31 de desembre s’hi van visitar 38.758 persones, un 62,6 % més que la setmana anterior.  Pel que fa a les urgències hospitalàries, en la darrera setmana de l’any es van atendre 85.982 persones, 8.705 de les quals van haver de ser ingressades.

Salut fa una crida a la calma

El Departament de Salut ha fet una crida a la calma i ha explicat que s’ha reforçat el personal sanitari dels CAP i s’ha activat plans de contingències per fer front a l’augment assistencial als diversos centres sanitaris. Això inclou, a més de l’obertura de llits en hospitals i el reforç a l’atenció primària, mesures com la millora de fluxos de pacients entre els diferents centres o flexibilitzar les agendes del personal sanitari per tal que puguin dedicar més temps a atendre urgències.

A més, es recomana trucar al 061, el telèfon de Sanitat Respon, per resoldre qualsevol dubte abans d’anar a un centre mèdic. Una de les novetats d’enguany és que els pares que tinguin els nens malalts poden trucar a aquest telèfon i parlar directament amb un pediatre dels hospitals Vall d’Hebron, Sant Joan de Déu i Sant Pau. Segons dades del departament, les consultes ateses per telèfon s’han incrementat en un 15,7 % respecte la setmana passada. El dia amb més incidència va ser el 30 de desembre, quan es van atendre 6.989 trucades, un 63 % més de les habituals.

Àngels Forés, infermera del CAP Rio de Janeiro, ha explicat a betevé que “la grip és una malaltia vírica i s’ha de passar a casa”, i no optar per anar a l’hospital de forma immediata, fet que podria saturar les urgències. Ara bé, la directora de l’Atenció Sanitària del CatSalut, Cristina Nadal, adverteix que els col·lectius de risc (com les embarassades, els majors de 65 anys o els malalts crònics) “sí que han d’acabar consultant un servei d’urgències hospitalàries” per evitar complicacions.