Barcelona ha engegat un servei de xat gratuït per millorar la salut mental dels joves. El nou canal funciona a través de WhatsApp, des del número de telèfon 679 333 363, i està obert les 24 hores dels 365 dies de l’any per acompanyar els joves en la gestió de les emocions i malestars que puguin tenir, de manera personal i immediata.

Un canal que dona seguretat als joves i permet actuar ràpid

Amb la creació del servei es vol posar el focus en la prevenció de problemes entre els joves i avançar-se a resoldre’ls abans no siguin més greus. “Tot allò que puguem acompanyar abans dels 18, 19, 20 anys i en estat lleu són qüestions que ja no hauran d’entrar al sistema sanitari i ens donarà musculatura per a la vida i per anar caminant de manera saludable”, ha explicat la regidora de Salut, Gemma Tarafa.

És un canal obert i accessible, de resposta ràpida, per posar l’accent en la prevenció i acompanyament dels joves”
Gemma Tarafa, regidora Salut

Amb aquest Xat Joves, a diferència de les trucades telefòniques, es vol posar les coses fàcils i donar seguretat als joves a l’hora de transmetre pors, angoixes o malestars. Segons Enric Armengou, psiquiatre i director de salut mental de la Fundació Ajuda i Esperança, col·laboradora del projecte, les trucades telefòniques incomoden els més joves, mentre que els xats els donen seguretat.

Antecedent als EUA i el Regne Unit

En total, 40 orientadors atenen les persones que contacten amb ells a través del xat. Es tracta de voluntaris que han rebut formació i que estaran acompanyats de psicòlegs. Un cop es comenci una conversa, es mantindrà oberta durant dues hores per fer-ne un seguiment i, si cal, derivar a l’equipament o servei pertinent.

Als EUA i al Canadà, on ja fa un temps que funciona un servei similar, resolen fins a un 93 % de les consultes a través del xat i la resta s’han de seguir des d’altres espais més concrets. En el cas de Barcelona, hi ha les consultes gratuïtes d’atenció psicològica, una a cada districte de la ciutat, els punts Konsulta’m, el Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900 925 555) i el programa Aquí t’escolem o la mateixa xarxa de salut mental que gestiona la Generalitat de Catalunya.