Dos Mossos d'Esquadra detenen un persona
Foto: Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han detingut tres persones com a presumptes autores d’una estafa de quasi 40.000 euros en metàl·lic a persones d’edat avançada amb l’engany del tocomotxo. Les estafes es van efectuar a Barcelona, Esparraguera, Martorell i Premià de Mar. A més de diners en metàl·lic, també es van endur joies. Els tres detinguts són dos homes, de 68 i 26 anys, i una dona, de 24 anys, com a presumptes autors de diversos delictes. Se’ls acusa d’estafa continuada, robatori amb violència i/o intimidació, estafes bancàries amb targetes, robatori o furt d’ús de vehicle i robatori amb força a l’interior de vehicle.

Feien servir la tècnica del tocomotxo per estafar gent gran

Segons ha informat la policia catalana, la investigació es va iniciar al juny quan la Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra de Martorell va saber que un grup de persones feien ús de l’activitat delictiva anomenada tocomotxo en la seva demarcació. Els presumptes estafadors buscaven a la via pública víctimes potencials, principalment dones d’edat avançada, i les enganyaven fent-les creure que una persona jove s’acabava d’assabentar allà mateix que havia estat premiada amb una quantitat molt important de diners en butlletes de loteria i que, enmig de l’alegria, volia compartir amb els presents, entre ells, la víctima, una petita part del premi.

A canvi, la dona que feia de ganxo exigia que la víctima aportés una quantitat de diners en metàl·lic, d’entre pocs milers fins als 10.000 euros, argumentant que així es podia refiar d’ella. Un altre dels membres del grup es feia passar per un ciutadà interessat per l’oferiment i simulava aportar els diners que la dona exigia, cosa que feia més creïble l’estafa. Les víctimes de l’engany treien quantitats de diners en metàl·lic dels caixers automàtics propers i, fins i tot lliuraven les joies d’or, les que portaven posades o anaven a buscar a casa seva.

Una vegada els estafadors disposaven dels diners i les joies oferien a la víctima acompanyar-los a cobrar les butlletes premiades i, durant el trajecte i amb qualsevol excusa, la deixaven fora del vehicle, sense els diners ni les joies i ells marxaven. En algunes ocasions, quan les víctimes ja havien pujat al vehicle dels estafadors, si es negaven a lliurar-los les joies que portaven posades a sobre, els les sostreien amb violència.

Van ser detinguts quan buscaven més víctimes

Segons han informat els Mossos d’Esquadra, el 18 de juliol la policia local de Sant Just Desvern va identificar els tres ocupants del vehicle en el qual es movien a la recerca de més víctimes. Els van detenir perquè el vehicle constava com a sostret a Madrid i perquè un d’ells tenia una ordre de detenció pendent. A l’interior del vehicle emprat pels estafadors els agents van localitzar i comissar objectes emprats per fer estafes del tipus tocomotxo, diners en efectiu, joies, llibretes bancàries a nom de les víctimes i les butlletes de loteria premiades.

A més de les estafes pel tipus de “tocomotxo” als detinguts, que tenien 44 antecedents molt similars a tot l’estat, també se’ls acusa de quatre delictes més de diferent tipologia fets a Barcelona, Madrid, Alcorcón i Mataró. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.