Un centenar de persones s’han concentrat aquest dilluns a la plaça del Rei per mostrar el seu rebuig a la criminalització del dret a la protesta. Periodistes com Mònica Terribas, Jordi Basté o Jordi Évole, entre d’altres, i l’humorista Ana Polo han llegit un manifest en el qual denuncien que desenes de persones han estat acusades de terrorisme per haver participat de les manifestacions pacífiques de Tsunami Democràtic.
“Protestar no és terrorisme”
El text l’han signat més de dues-centes organitzacions entre les quals hi ha Òmnium Cultural, Irídia o Top Manta i dues-centes personalitats de la societat civil i de la cultura.
La periodista i humorista Ana Polo ha assenyalat durant la lectura del manifest que amb la criminalització de la protesta “s’ha vulnerat la llibertat d’expressió a cantants i actors i actrius, s’han censurat obres de teatre i s’ha perseguit l’independentisme, el feminisme o l’ecologisme, entre d’altres”.
El conductor d”El Món a RAC1′, de la seva banda, ha remarcat que la investigació que porta a terme l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem contra Tsunami Democràtic suposa “un atac directe a l’exercici de drets fonamentals, especialment del dret de manifestació” i ha afegit que “es tracta d’un nou exemple de l’aplicació extensiva del Codi penal”.
Impacte dissuasiu
El també periodista Jordi Évole ha destacat que la criminalització de la protesta no impacta només sobre les persones directament afectades, sinó que té “un efecte dissuasiu dirigit a tota la societat“, ja que ha “persegueix el mecanisme principal mitjançant que defensa els drets i llibertats tota mena de col·lectius i organitzacions”, ha assegurat.
No són casos aïllats a Catalunya
Les detencions i persecucions a activistes a Catalunya no són un cas aïllat, ja que també n’han patit Futuro Vegetal a la resta d’Espanya, també Soulèvements de la Terre, a França, o Last Generation, a Alemanya. Alguns dels activistes d’aquestes entitats també han estat acusats de terrorisme.