Foto: FIDMAG

Un estudi pioner ha determinat que les empremtes dactilars indiquen, amb una fiabilitat del 70 %, el risc que té una persona de patir esquizofrènia. El mètode fa servir algoritmes avançats d’intel·ligència artificial i permet detectar de forma instantània el trastorn o bé prevenir-ne la futura aparició. L’estudi l’han dut a terme investigadors de FIDMAG Germanes Hospitalàries i de l’Àrea de Salut Mental de CIBER (CIBERSAM) i s’ha publicat a la revista ‘Schizophrenia Bulletin’.

Foto: Eli Don

Escaneig dels dits

En l’estudi hi han participat 1.500 persones de tot l’estat: 600 pacients amb esquizofrènia i 850 persones sense. El mètode s’ha basat en l’escaneig dels dits: s’han pres imatges dels dits polze esquerre, índex i cor, i després s’han comparat amb els algoritmes. L’encert ha estat d’un 70 % dels casos i demostra, per tant, que el sistema que s’ha fet servir pot determinar si una persona ja té el trastorn i, fins i tot, si té el risc de desenvolupar-la més endavant.

La importància de la prevenció

Els experts apunten que la detecció primerenca de l’esquizofrènia abans que es desenvolupi és clau per poder aconseguir un millor pronòstic. Segons Raymond Salvador, un dels investigadors de l’estudi, “la població diana” per fer aquesta prova són, d’una banda, les persones que comencen a tenir símptomes del trastorn o “aquelles que es presenten a urgències amb un primer episodi psicòtic” i, de l’altra, persones que tinguin “un risc genètic significatiu” de desenvolupar-lo.

Segons han explicat els investigadors, la hipòtesi principal sobre l‘origen de l’esquizofrènia apunta a alteracions d’origen genètic i ambiental que es produeixen abans de néixer i durant els primers anys de vida. Alguns estudis previs ja indicaven que les empremtes dactilars podrien ser un bon indicador del trastorn, ja que es desenvolupen en el mateix moment que ho fa el sistema nerviós central durant la gestació. Per poder demostrar-ho, però, calia analitzar una gran mostra de pacients i això és el que s’ha pogut fer ara.