L’Hospital del Mar ha estat el primer de Catalunya en tractar amb cirurgia d’estimulació cerebral profunda un pacient amb dolor neuropàtic. Aquest tipus de dolor el genera el mateix sistema nerviós, es produeix sense estímul real i té un component somàtic i un altre emocional. La intervenció consisteix a estimular la zona on es percep la part emocional del dolor, no el dolor en si mateix. Fins ara, aquest tipus d’intervenció només s’ha fet en una trentena de casos a tot el món.

La intervenció ha estat encapçalada per la doctora Gloria Villalba, neurocirurgiana coordinadora del Servei de Neurocirurgia del Hospital del Mar, amb la col·laboració del Servei de Psiquiatria i la Clínica del Dolor, i ha consistit a col·locar elèctrodes en el cíngol, un àrea del cervell que, entre altres funcions, modula i processa les emocions de la persona.

L’objectiu no és actuar sobre la intensitat del dolor, sinó sobre com afecta el dolor, i amb quina importància, la vida del pacient, el seu component afectiu, explica la Dra. Villalba, “és el primer cas en l’estat en què es tracta el dolor neuropàtic fent servir estimulació cerebral profunda en una zona del cervell on controla la part afectiva del dolor, no la sensitiva”, apunta.

L’Hospital del Mar prova una tècnica per diagnosticar malalties genètiques, tumors i leucèmies
Es poden analitzar fragments molt grans d’ADN i detectar-hi més alteracions genòmiques

Actuar sobre l’aspecte afectiu, no el físic

En aquest cas, s’ha tractat un pacient que va quedar paraplègic en un accident de trànsit fa quatre anys. Des d’aleshores tenia un dolor invalidant a l’os sacre i no li havia funcionat cap altre tractament. El dolor era tan intens que li havia generat un estat depressiu i d’ansietat que l’havia provocat dos intents d’autolesió. La intervenció va ser precedida per un estudi amb imatges de ressonància magnètica per determinar exactament el millor punt per estimular la part afectiva del dolor.

La doctora Villalba explica que “amb la cirurgia i l’estimulació cerebral profunda, no canviem el dolor si no la seva percepció, la manera com el pacient viurà a partir d’ara la percepció del dolor que pateix”. També destaca la importància del treball preoperatori que fan els psiquiatres amb el pacient, per ajudar-lo a entendre quin és l’objectiu de la cirurgia. Després de passar pel quiròfan, es fa un seguiment del pacient per ajustar de forma precisa l’estimulació que els elèctrodes fan sobre el cíngol per garantir el nivell més adequat.
La trentena de casos que s’han tractat al món amb aquesta tècnica han obtingut millors resultats que les tècniques habituals. Per això la intenció de l’Hospital del Mar és iniciar un programa per tractar aquest tipus de pacients.