Cinc treballadors de Telefónica han seguit una vaga de fam durant 23 dies per aconseguir la readmissió d’en Marcos, un dels empleats que l’empresa va fer fora, tot i que l’acomiadament havia estat declarat nul i improcedent pels jutjats. Inicialment, eren sis vaguistes, però un dels treballadors va haver-la d’abandonar la setmana passada per prescripció mèdica.

Entitats socials, alguns partits polítics i els sindicats han mostrat el suport als treballadors de Telefónica en vaga de fam des de fa 23 dies. Per les organitzacions sindicals i socials, el cas dels treballadors de Telefónica s’ha convertit en un exemple de la impunitat amb què, en alguns casos, actuen les grans empreses. Aquest suport s’ha escenificat aquest vespre en una flaixmob a la ronda de Sant Pere.

Entitats com la FAVB, juntament amb els sindicats (CCOO, UGT, IAC i CGT) i representants d’alguns partits com ERC, ICV-EUiA o la CUP han mostrat aquest dimarts suport als treballadors de Telefónica amb un manifest al qual encara volen sumar més adhesions.

En el manifest afirmen que “la llei que empara tots els ciutadans i ciutadanes no traspassa el mur de les empreses” que, en època de crisi, apliquen polítiques laborals orientades a augmentar el benefici amb l’acomiadament de treballadors. Les organitzacions signants s’han compromès a mitjançar, negociar i lluitar per aconseguir els canvis legislatius que obliguin Telefónica a canviar la seva política empresarial. En aquest sentit, han recordat a la multinacional que lluitaran perquè es readmeti treballadors acomiadats per baixes mèdiques justificades, que ningú que s’absenti de la feina per motius justificats no pugui anar al carrer i que, en cas que els jutjats declarin un acomiadament improcedent, sigui el treballador qui triï entre la indemnització o la readmissió.

Els signants del manifest han recordat a Telefónica que no està obligada a aplicar la reforma laboral i que encara és a temps de readmetre en Marcos i negociar els casos conflictius amb els treballadors per evitar situacions com aquesta, que han qualificat de “delicte contra la salut pública”. També han demanat als mitjans de comunicació que facin visible casos com aquest.

Els metges demanen que es prenguin decisions urgents

Un dels metges que ha fet el seguiment dels treballadors en vaga de fam ha reclamat una “decisió urgent” a Telefónica, de qui ha dit que “ha actuat amb prepotència en aquest conflicte”. El doctor, que ha fet un seguiment altruista de la situació dels vaguistes per solidaritat, ha explicat que “els treballadors han perdut entre 10 i 12 quilos durant aquests 23 dies en què no han ingerit aliments” i ha afirmat que la situació hemodinàmica comença a tenir alteracions. Amb tot, ha alertat que els treballadors en vaga de fam estavenn en una situació de risc elevat i que en qualsevol moment podien patir problemes greus de salut.

D’altra banda, com a professional sanitari, el metge que atén els vaguistes ha alertat de la preocupació que hi ha en el sector pel fet que donar una baixa, encara que estigui justificada, pot acabar en una circumstància tan greu com un acomiadament.