Alessandro tenia un bon amic, Jorge Álvarez, entusiasta com ell de Barcelona, sense el qual l’edició del llibre no hauria estat possible. Ha rebuscat per mercats i antiquaris d’arreu per aconseguir una col·lecció de més de 4.000 fotos històriques de la ciutat. Imatges que omplen ara el volum ‘Barcelona desapareguda’, editat per l’Ajuntament, el somni de Giacomo fet realitat. “En Giacomo va popularitzar la ciutat històrica i ho va aconseguir perquè va saber fer-ho de manera interessant i molt propera”, explica Álvarez.

El llibre recull, sobretot, les imatges que ha anat recopilant Álvarez després de conèixer Alessandro, que li va “enganxar el virus del col·leccionisme”. Un equip d’historiadors i amants de Barcelona s’han encarregat de datar, categoritzar i ubicar les fotografies: Enric Comas, Miquel Barcelonauta, Francisco Arauz, Salvador Claret i Enric H. March. Víctor Oliva Pasqual, coautor del llibre, s’ha encarregat també del disseny.

El llibre és ple d’imatges d’una Barcelona que poc recorda l’actual. De quan, per exemple, el monument al doctor Robert era a la plaça de la Universitat. O quan al passeig de Gràcia hi havia un parc d’atraccions, els Camps Elisis. També s’hi poden veure les antigues pudes, que van ser l’origen dels típics restaurants de la Barceloneta, o estampes de Barcelona nevada, com la del 1914 i la del 1924, quan es va enfarinar la ciutat.