La reforma laboral no és el camí per sortir d'aquesta crisi. Així ho han manifestat unes 8 mil persones avui a Barcelona. Des dels sindicats, han deixat clara la seva intenció de frenar aquesta reforma i consideren que no pot ser aprovada de manera unilateral. JOSEP MARIA ÁLVAREZ, secretari general d'UGT "Si el que governa fa polítiques de dretes, allà ell i la seva responsabilitat. La nostra és combatre aquestes polítiques amb negociació, com ho hem fet, com farem si és que hi ha temps per negociar però també al carrer i amb la contundència que calgui". JOAN CARLES GALLEGO, secretari general de CCOO "Y es antisocial porque de nuevo intenta hacer caer en los trabajadores los costes de una crisis en forma de recorte de derechos, y una crisis que no hemos creado. No lo vamos a aceptar." "Zapatero defiende al obrero!" La reforma de les pensions, reafirmada ahir per Zapatero, que elevaria l'edat de jubilació als 67 anys, ha rebut la majoria de crítiques dels manifestants. MiGUEL NAVARRO "Que la crisis la han provocado los banqueros y los capitalistas y no a los trabajadores que es a quien se les está aplicando la reforma." SANDRA CAÑETE "El poble ha de sortir al carrer a dir què pensa i ja faran els polítics el que hagin de fer però ens han d'escoltar." NATI SANTOS "Que això no és la manera de sortir d'una crisi, pagant només la classe treballadora com està passant ara mateix." Els sindicats majoritaris han assegurat que continuaran les mobilitzacions i que, si les negociacions no arriben a bon port, l'única opció serà convocar una nova vaga general.

Els convocants, CCOO, UGT, USOC i Intersindical-CSC, s’ha posat d’acord per emprendre protestes tan el 15 com avui 18 de desembre. Les protestes arriben després de la vaga general, amb l’amenaça de repetir-se si el govern central continua amb les reformes previstes.

Entre les mesures que afecten els treballadors i treballadores hi ha la retallada del 5% dels sous dels assalariats públics, la congelació de les pensions i l’aprovació de la reforma laboral. Aquesta contempla l’abaratiment de l’acomiadament, a més de facilitar la tramitació d’expedients de regulació d’ocupació (ERO) a les empreses i supeditar la negociació col·lectiva.

Els convocants es queixen que és la classe treballadora la que ha de solucionar la situació econòmica actual, generada, segons els sindicats, pel sistema econonòmic actual.