Els robatoris a empreses són el principal maldecap de la policia. Només cal veure les xifres. En l'últim any han pujat més d'un 53%. Molt per sobre que la resta de delictes. Els lladres hi entren buscant bàsicament coure, un dels metalls més fàcils de col·locar al mercat negre i sobretot, dels que millor es paguen. MANEL PRAT, director general de la policia "La gent que es dedica a aquest tipus de robatori és més ocasional i sobretot això, el diner en metàlic i poder ser col·locat ràpidament en el mercat negre." Passa el mateix amb l'or. I això és el que explica que les estrebades s'hagin disparat més d'un 28%. Els lladres s'apropen a la víctima per darrere i li arrenquen la cadena del coll. Un tipus de delicte que es concentra sobretot a Barcelona i l'àrea metropolitana. Els delinqüents sempre busquen dones amb un perfil molt concret. MANEL PRAT, director general de la policia "Les víctimes acostumen a ser persones grans. El que demanem és que siguin molt prudents i que prenguin mesures des del punt de vista de fer ostentació de determinats tipus de joies a nivell de carrer" Les estafes són un altre dels delictes que pugen. Ho fan gairebé un 8%. Per això la policia recomana parar atenció, per exemple, a l'hora de treure diners dels caixers. L'altra cara de la moneda són els robatoris a pisos, un dels fenòmens en què la policia ha posat més emfàsi. Sobretot, després del fort increment que hi va haver el 2010. Ara s'ha aconseguit trencar la tendència dels últims anys i de fet, han baixat lleugerament. També han caigut els robatoris en comerços. Igual que els furts, un altre de les grans preocupacions dels Mossos. El patrullatge al metro sembla que ha donat bons resultats i s'han posat 6.000 denúncies menys. FELIP PUIG, conseller d'Interior "Sent conscient de l'època en que vivim i tenint present allò que està passant al món els hi haig de dir i podem afirmar que considerem satisfactori el fet que la delinqüència no només no augmenta sino que baixa i que es manté a uns nivells de seguretat comparables i fins i tot superiors als del nostre entorn socioeconòmic" Barcelona és un dels punts on s'ha aconseguit reduir més la delinqüència. Ha baixat un 5%, molt per sobre de la mitjana de Catalunya.

El 2011 es van produir a Catalunya 531.195 delictes i faltes penals, pels 545.370 de 2011. Això suposa 14.175 delictes i faltes penals menys, una disminució del 2,60%. La dada manté la tendència a la baixa, ja que les dades de 2010 eren un 1,42% inferiors a les de 2009. Pel que fa a només els delictes, el 2011 se’n van produir 6.468 menys que l’any anterior, el que suposa un 2,26% menys. Augmenten però els delictes contra les persones, en un 2,12%.

Es disparen els robatoris amb força a empreses

L’augment més destacat de 2011 és per als robatoris amb força a les empreses, que en només un any han pujat un 53,04%, molt per sobre de la resta de delictes. Els lladres hi entren buscant bàsicament coure, un dels metalls més fàcils de col·locar al mercat negre i sobretot, dels que millor es paguen. És un tipus de delinqüent ocasional, que roba el coure per revendre’l immediatament.

Els homicidis baixen quasi un 20%

Un dels descensos més destacats es troba en el capítol dels homicidis dolosos consumats i els assassinats. El 2010 se’n van produir 96, mentre que el 2011 la xifra baixa a 77, la qual cosa suposa un 19,79% menys. La dada torna als paràmetres de 2009, després d’haver pujat un 18,52 en el darrer any. Per sexes, entre les víctimes hi ha 50 homes (64,94%) i 27 dones (35,06%).

Més furts, menys robatoris amb força a domicilis

Aquest 2011 també han baixat els delictes contra el patrimoni, en un 3,01%. Entre els delictes més freqüents el nombre de furts puja un 8,65% i passa de 57.800 el 2010, a 62.801 el 2011. Els robatoris amb força a l’interior dels vehicles baixen un 17,58% i baixen també lleugerament els robatoris amb força a domicilis (un 0,93% menys) després d’un augment molt important entre el 2009 i el 2010 (un 17,19% més). De la resta de delictes contra el patrimoni baixen els danys i els robatoris als establiments comercials i pugen les estrebades i els robatoris amb força a les empreses.