És el pa de cada dia de la Sofia: veure pocs clients passar per davant la seva botiga a causa de les obres que hi ha al carrer i els pocs que hi passen, no hi entren. Fa més de dos anys va apostar per obrir un comerç de mobles escandinaus al Born, pensant que les obres i el projecte del mercat acabarien abans. Ara, aquesta emprenedora sueca comença a veure la llum. Al setembre finalitzarà el seu calvari. SOFIA GIDLDÖÖF, comerciant "Esa es nuestra esperanza, que haya más movimento aquí fuera porque desde el principio ha sido... Cero. Hay muy poca gente que pasa por aquí, porque es un rollo pasar por alrededor del mercado." Amb les obres també hi conviuen firmes comercials més grans, que han notat menys l'impacte dels treballs tot i així... ESTHER MARTÍN, segona responsable d'Hugo Boss "Nos han afectado durante la campaña de Navidad a nivel de visibilidad porque nos habían puesto una valla justo enfrente y el paso de los peatones era escaso. Pero nuestro cliente es un habitual y a pesar de las obras, sigue viniendo." Alguns restaurants han tirat pel dret a l'hora d'anunciar-se a les tanques de les obres. D'altres esperen amb candeletes la finalització dels treballs per poder instal·lar les terrasses al carrer. GABRIELA SHROEDER, Cafè Kafka "Al principio cuando abrimos, las obras estaban muy paradas y nos pensábamos que esto era como la Sagrada Familia, que no se acabarían nunca. Estamos muy esperanzados porque se va a volver más o menos peatonal, con aceso a algunos vehículos, pero será un sitio de paso. Y sobretodo, la posibilidad casi del 90% de que nos dejen poner terraza." L'adequació dels cinc carrers que envolten el mercat del Born millorarà la connexió entre el passeig del Born i la Ciutadella. Seran carrers de plataforma única, és a dir, les voreres i la calçada estaran al mateix nivell. La idea es convertir aquests carrers en una mena de plaça d'accés al futur centre cultural del Born. Els treballs més avançats són els del carrer de la Ribera, que permeten imaginar la conversió d'aquest espai en una zona diàfana per als vianants. No hi haurà aparcament i s'hi restringirà el trànsit excepte per als veïns i vehicles de serveis.

Ara sí, les obres encaren la recta final i els botiguers i emprenedors que treballen al voltant del Mercat del Born han recuperat l’esperança de tornar a vendre com abans. Els treballs per reurbanitzar tota l’àrea els han perjudicat perquè diuen que les obres no conviden a passejar per aquests carrers. Alguns restaurants esperen la finalització de les obres amb candeletes per instal·lar la terrassa, d’altres asprofiten les tanques d’obres per promocionar el seu negoci. La qüestió és guanyar visibilitat.

Reurbanització de l’entorn del Mercat del Born

La reforma ha suposat renovar la pavimentació, canviar el mobiliari urbà, les xarxes de subministraments bàsics i, també, renovar l’enllumenat públic de tota l’àrea que envolta el mercat. La reurbanització donarà pas a una plataforma única que unificarà els carrers.

El Centre Cultural del Born obrirà al públic l’11 de setembre de 2013. Set mesos per endavant s’acabaran d’enllestir tots els treballs de l’entorn.