Els agents de la Policia Nacional consideren que Catalunya és poc atractiva per a la seva feina i per això no hi volen venir a treballar. Això és el que sostenen els sindicats, que expliquen que actualment hi ha un dèficit en la plantilla de 1.000 efectius. Això es tradueix en una falta de personal en tots els sectors del cos, que els sindicats atribueixen, principalment, a la falta d’incentius econòmics.

Segons el secretari general de la Confederació Espanyola de Policia (CEP), Sebastián Hernández, “a Catalunya la Policia Nacional està mal pagada”. Explica que els Mossos d’Esquadra i les policies locals mensualment cobren 500 euros més. Per això, esgrimeix que “els joves catalans que opten a un lloc de treball i volen ser policies van als Mossos o a les policies locals de seguretat”. Afegeix, a més, que el suplement de territorialitat que cobren a Catalunya és molt inferior als d’altres comunitats. Al País Basc és de 648 euros, a Madrid, de 180 i a Catalunya cobren 54 euros de suplement.

El secretari d’Organització del Sindicat Unificat de Policies (SUP) a Catalunya, Antonio Granados, assegura que a aquest motiu cal sumar-hi la “situació sociopolítica” del país. “No som estimats com a la resta de punts del territori nacional”, assegura Granados, que explica també que Barcelona és la capital de província més cara d’Espanya per viure-hi.

Una altra de les causes d’aquest dèficit té a veure amb les competències. Com explica Isabel Rodríguez, secretària regional de la Unió Federal de Policia (UFP), amb el desplegament dels Mossos d’Esquadra el 2005, la Policia Nacional els va cedir la competència de seguretat ciutadana, és a dir, el patrullatge al carrer, les oficines de denúncies, etc., i el cos nacional es dedica, sobretot, a les investigacions. Rodríguez lamenta però que policies dedicats a la investigació fan de suplents, per exemple, en el control de passaports de l’aeroport i això fa que “les investigacions quedin aturades”.

Totes les organitzacions sindicals alerten que això provoca un problema de seguretat ciutadana que afecta tots els cossos, sobretot, si es té en compte que ens trobem en un nivell d’alerta terrorista de 4 sobre 5.