Les instal·lacions, que s’han presentat aquest dimecres, es van posar en marxa a mitjans d’abril i són fruit de la col·laboració amb l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI). El sistema utilitza molècules radioactives dirigides directament al tumor per tractar la malaltia, cosa que permet dissenyar el tractament de forma personalitzada i ajustar la radiació que rep cada pacient. El control de tot el procés es fa amb sistemes electrònics, sensors de radiació i de vigilància, de manera que el personal sanitari pot treballar a distància i sense risc. Les parets i sostres estan protegits per una coberta de 18 tones, i la porta de la sala pesa dues tones més.

Pensat per al confort dels pacients

La instal·lació s’ha dissenyat pensant en la comoditat dels malalts, sobretot els pediàtrics. Un sistema de comunicació sense fils permet als pacients comunicar-se amb els familiars que estan a l’altra banda del vidre, per minimitzar la percepció d’aïllament i solitud. També disposen de llum solar per oferir més sensació d’espai obert i exterior, i tenen un sistema d’emmagatzematge de residus excretats pels pacients, bàsicament orina, en recipients especials fins que no baixen els nivells de radiació.

Els pacients que es beneficiaran de la nova unitat de medicina nuclear són adults en un 90 %, afectats bàsicament de càncer de tiroides i de tumors neuroendocrins. La resta són pacients pediàtrics amb aquestes mateixes patologies i també d’altres com neuroblastoma. Amb la posada en marxa d’aquestes instal·lacions, l’Hospital Vall d’Hebron es converteix en el centre de referència a Catalunya per als infants que necessiten rebre aquest tipus de tractament. La construcció ha durat dos anys i ha tingut un cost aproximat de 850.000 euros.