El juny va costar d’acabar a causa de la calor prematura i persistent. Alfons Puertas ha explicat que el sisè mes de l’any ha tingut un comportament gairebé més propi d’un juliol càlid. El d’enguany ha estat el segon juny més càlid dels 103 anys d’història de la sèrie climàtica de l’Observatori de Fabra, darrere de l’any 2003, tot i a força distància.

La temperatura mitjana va ser de 23,5 ºC, 3,8 graus per damunt de la mitjana d’un juny habitual, és a dir, del període de referència 1981-2010.

Puertas ha recordat que Barcelona té un clima costaner i no és fàcil superar els 30 graus. Enguany, però, entre els dies 11 i 17 es va superar – i alguns dies amb escreix- aquest llindar. La temperatura màxima absoluta va ser de 32,8 ºC el 15 de juny, una temperatura més alta que la més alta de tot l’estiu passat, que va ser de 32,4 ºC.

Pel que fa a la precipitació, el meteoròleg ha explicat que es van recollir 25,9 litres per metre quadrat, força per sota de la mitjana, que al juny és de 43 litres. Ha destacat també  enguany al maig -un mes típicament plujós i en què l’aigua és molt necessària per afrontar l’estiu- només van acumular 20,4 litres.

La manca de pluja de moment no es fa especialment visible als boscos de l’entorn de l’Observatori, sobretot gràcies al fet que els boscos mediterranis estan preparats per superar l’eixut estival, típic del nostre clima.

Fotografies de núvols de Barcelona a l’Atles internacional de núvols 

Alfons Puertas realitza i publica a les xarxes diàriament, i des de fa anys, fotografies de caire meteorològic. El meteoròleg ha destacat que la constància, el rigor i la posició privilegiada de l’Observatori facilita poder obtenir imatges sovint espectaculars.

Algunes de les instantànies fetes a l’Observatori Fabra, fins a sis imatges, van ser publicades recentment al nou Atles internacional de núvols de l’Organització Meteorògica Mundial.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera que hem fet aquest matí a Alfons Puertas a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: