Al Parc Natural de Collserola viuen 10 de les 30 espècies de ratpenats que hi ha a Catalunya. L’espècie més abundant al parc és la pipistrella: “Són els més comuns a les zones urbanes, per exemple, a Barcelona i també a Collserola. Les pipistrelles es refugien en arbres o coves i a la ciutat en fissures d’edificis”, explica Carles Flaquer, biòleg del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Els ratpenats van aparèixer fa 50 milions d’anys i en tot el món n’existeixen 1.300 espècies que tenen una mitjana de vida d’uns 40 anys, un dels motius pels quals cal preservar-los, explica Flaquer.

L’activitat Nit dels Ratpenats, organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Granollers amb la col·laboració del Consorci del Parc de Collserola, vol donar a conèixer els ratpenats per tal de preservar-los. Aquesta activitat familiar constarà d’un taller infantil, una xerrada divulgativa i una passejada nocturna per veure els ratpenats de la zona. Aquesta jornada vol servir per treure mites i conèixer millor aquests animals nocturns tan desconeguts. S’explicarà, per exemple, com cacen en la foscor gràcies al seu radar, tal com ens explica el biòleg Carles Flaquer: “Van amb un radar, emeten un so, l’emeten amb la boca normalment, el retorn el capten amb les orelles i es fan una imatge de tot l’entorn. És molt sofisticat, actualment els militars estan estudiant com s’ho fan per sofisticar més els nostres radars d’avions, de submarins.”

Des de l’organització es vol que la ciutadania conegui i valori més aquests animals, tan presents en la nostra ciutat però tan desconeguts alhora: n’hi ha milers. Segons Flaquer, els ratpenats no només actuen com a bioindicadors de la qualitat dels boscos sinó que també regulen la quantitat d’insectes:El pipistrella es menja tones d’insectes, no som conscients que tenim un animal que ens està fent un servei a tots els que estem vivint a Barcelona menjant-se insectes cada nit que poden ser mosquits, poden ser arnes, pot ser qualsevol tipus d’insecte.”

Divendres, 7 de juliol, se celebrarà la 13a edició de la Nit dels Ratpenats. A tot Catalunya s’han fet més de 150 nits, en què han participat unes 1.500 persones. L’entrada és gratuïta, si us hi voleu inscriure podeu fer-ho contactant amb el Centre d’Informació del Parc de Collserola, el Centre Cívic l’Elèctric o el Casal de Barri Can Rectoret. El Museu de Ciències Naturals de Granollers fa 13 anys que celebra aquesta nit i la idea va sorgir de l’European bat nights, que es fa en diferents llocs d’Europa una nit el mes d’agost.