En l’entrevista, Mauri ha donat detalls de l’informe sobre els habitatges buits dels bancs presentat aquest dimarts. Segons ha explicat, en els últims dos anys les administracions i les entitats socials han aconseguit comprar 819 pisos de bancs -menys d’un 15 % dels que han sortit a la venda- i han obtingut la cessió temporal d’uns 4.260 pisos-un 10 % del total-. Mauri assegura que han parlat amb les entitats financeres però que “excepte una cessió molt petita de 50 habitatges” no han aconseguit cap cessió directa més. “Poden dir el que vulguin, però a l’hora de la veritat les cessions són simbòliques i molt anecdòtiques” ha afegit en referència a la poca predisposició de les entitats bancàries a col·laborar.

Sense eines per mobilitzar els pisos buits dels bancs

Pel que fa a la compra, la majoria dels pisos els han adquirit privats. I la raó, segons el director d’Hàbitat3, és “que malgrat que els pisos estiguin a un preu molt assequible, les entitats socials no tenim la potència econòmica per poder-los comprar”. Per això, demanen un fons d’inversió social per donar finançament a les entitats socials perquè puguin accedir a aquests habitatges.

Una altra causa de les dificultats per convertir els pisos buits dels bancs en habitatge social és que les dues lleis catalanes en què es preveien mesures com les cessions obligatòries han estat impugnades i “ens hem quedat sense eines per poder treballar”.