RAFAEL ESTEBAN, cap del grup de Malalties Hepàtiques al VHIR "El resultat final és que ara, a dia d'avui, podem identificar el tipus de virus que té el pacient i saber si hi ha coinfecció per un altre virus C diferent per poder optimitzar el tractament amb un antiviral directe. "

Per Rafael Esteban, cap del grup de Malalties Hepàtiques al Vall d’Hebron Institut de Recerca, la nova metodologia suposa “un pas més” cap a la medicina personalitzada i decidir quin és el tractament amb més garanties d’èxit que es pot fer a cadascun dels pacients. Actualment, els dos principals mètodes de diagnòstic que hi ha al mercat no permeten identificar la majoria dels subtipus del virus, cosa que impedeix als metges poder escollir els tractaments més eficients. La nova metodologia també permet determinar la variabilitat dels virus, identificar les infeccions mixtes en cas de ser-hi i les mutacions de resistència.

Darrerament, els dos nous inhibidors, el sofosbuvir i el simeprevir, han suposat un gran avenç en els tractament contra l’hepatitis C, amb taxes de curació de més del 90%. Tot i això aquest nous inhibidors responen diferent segons el genotip i el subtipus del virus. Per Esteban això fa que sigui molt important classificar correctament el virus i veure les infeccions mixtes. En cas contrari “el tractament pot ser ineficient” i poden augmentar les fallides terapèutiques, alerta el doctor.