L'hort urbà és un dels grans reclams d'aquest espai autogestionat, sobretot per a la gent gran. Persones com la Cristina, que en té cura i el visita cada dia. Pel col·lectiu Recreant Cruïlles és una prova de la necessitat d'un pulmó verd a aquesta zona de l'Eixample. Però en aquesta parcel·la de 500 metres quadrats també hi han instal·lat una cúpula en la qual fan les assemblees i tot tipus de tallers, i aquest contenidor magatzem, que s'ha convertit en el centre logístic. Cada setmana passen per aquí més d'un centenar de veïns, que es multipliquen un cop al mes, amb activitats com el mercat de pagès o els dinars populars. ANDREU UBACH, comissió de l'hort i membre de Recreant Cruïlles "Sigui fent festes, amb el Sant Joan, la festa major, sigui fent teles, el que hem fet és barri, hem pogut obrir un espai i que molta gent se l'hagi fet seu." Un model que volen expandir a altres places públiques i espais abandonats, com la resta del solar de Germanetes. De fet, la recuperació de tot aquest terreny és una reivindicació històrica del barri. A la llarga està previst ubicar-hi una sèrie d'equipaments, com un nou institut i una escola bressol. De moment, però, l'Ajuntament li donarà un ús provisional com a parc públic. FRANCESC MAGRINYÀ, urbantista i membre de Recreant Cruïlles "L'Ajuntament davant la pressió que ha fet Recreant Cruïlles s'ha vist en la obligació d'urbanitzar provisionalment aquest espai, però encara i així ho fa amb un disseny de la vella política. Nosaltres hem fet una proposta alternativa de gestió ciutadana amb unes estructures que permeten uns usos diferents d'aquest espai." Una proposta en què no volen deixar de banda el futur institut, i reclamen que el disseny d'aquest nou espai es faci amb participació ciutadana.

Durant tot el cap de setmana el solar i el carrer de Villarroel es transforma en l’escenari de múltiples activitats lúdiques per celebrar el primer aniversari com a espai autogestionat. Aquest dissabte s’hi està fent un mercat de pagès i s’espera l’arribada del Rei Carnestoltres, una paella popular i fins i tot una xocolatada per als més petits. Tampoc no faltarà la música, amb diferents concerts que s’allargaran fins a la mitjanit. Diumenge la celebració continua amb ludoteca, una taula rodona d’autogestió veïnal, contacontes i, per acabar, un dinar popular.

L’hort urbà

L’espai es va inaugurar el gener de l’any passat, tot i que l’hort urbà va començar a a funcionar uns mesos abans i s’ha convertit en un dels referents dels múltiples usos veïnals del solar. L’Andreu Ubach és un dels responsables d’aquest espai de cultiu i explica que “a poc a poc ha anat creixent i s’ha transformat, des d’uns sacs de terra a un hort d’on s’extreu menjar per les paelles populars que organitzen mensualment”.

Per a la plataforma Recreant Cruïlles, l’èxit de l’hort, “que cada dia visiten moltes persones, sobretot gent gran”, és una prova que hi ha una gran necessitat d’espai verd al barri. Per això Francesc Magrinyà proposa que, quan es construeixi l’edifici del nou institut, aquest espai de cultiu es reprodueixi al terrat del centre educatiu.

Espai pluridisciplinar

Però l’hort és només una petita part del projecte Germanetes, que promou i organitza activitats esportives, socials i culturals com classes de capoeira, anglès, teatre, teles acrobàtiques, swing, un mercat de pagès i, fins i tot, un col·loqui sobre ciència. Per aconseguir-ho ha estat molt important comptar amb un magatzem i crear un espai cobert on realitzar aquestes activitats, que s’ha materialitzat en una cúpula amb grades.

El col·lectiu Recreant Cruïlles són els encarregats de dinamitzar l’espai després de guanyar el concurs del pla Buits de l’Ajuntament. Aquesta plataforma va néixer de l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample i defensa la recuperació dels espais abandonats perquè sigui el propi barri qui els aprofiti i gestioni. Les persones -diuen- “han de ser l’element principal, protagonistes de la ciutat”.

El balanç que fan d’aquest primer any és molt positiu. De fet, el projecte es va començar a gestar tres anys enrere, quan “van començar a somiar una primera plaça a l’Eixample”, que finalment ha esdevingut el solar de les Germanetes. “El que hem fet és barri”, afirma l’Andreu Ubach, i afegeix que “s’ha obert un espai al barri que molta gent se l’ha fet seu.”

El projecte de parc

Els veïns gestionen una superfície de 600 metres quadrats, una petita part del total del solar. Per això fa temps que reivindiquen que també es recuperi la resta per al barri. Ara, l’Ajuntament està treballant en un projecte de reurbanització provisional amb el qual es vol crear un gran parc públic que estarà a punt, com a màxim, al setembre.

El pla preveu millorar-ne l’accessibilitat, introduir-hi vegetació i crear una zona de lleure amb pistes esportives i zona infantil. El projecte compta amb un pressupost de 500.000 euros. Entre els usos definitius hi ha la construcció d’un nou institut, que hauria d’estar a punt el curs 2016/2017, i una nova escola bressol que també començarà a funcionar el setembre de l’any que vinent.

La proposta no satisfà el col·lectiu Recreant Cruïlles perquè diuen que, “per enèsima vegada”, no s’ha tingut en compte el veïnat. Segons la plataforma, la pressió veïnal ha servit perquè l’Ajuntament es veiés amb l’obligació de fer una urbanització provisional, però ho ha fet amb un disseny de “la vella política”. També critiquen que es gasti mig milió d’euros en una urbanització provisional. Per això diuen que “un altre parc és possible” i han fet una proposta alternativa de gestió ciutadana.

De moment, les reivindicacions veïnals han aconseguit que s’anul·li la construcció del mur que havia de separar l’espai autogestionat de la microurbanització provisional.