Tot i que en ocasions és invisible, la violència masclista és al carrer i es manifesta de moltes maneres. ÚRSULA SANTA CRUZ, psicòloga de la Fundació Surt "Llançar floretes és una mena de violència que moltes vegades les dones no ho reconeixem com a forma de violència. Les dones d'altres orígens i altres sexualitats també són cossos vistos de manera subordinada, no només pel fet de ser dona. 3.43 que alguna dona li diguin "quítate el velo", també és una violència." Amb una ruta pels carrers del Raval, l'Úrsula ha explicat a aquest grup de gent com les actituds masclistes condicionen els comportaments de les dones al carrer. "Cuando nos sentimos seguras de andar por las calles? Y cuando nos sentimos inseguras? " "Más insegura? En zonas que no conozco, de noche, sola,..." "Me cojo el bolso, evito pasar." Però lluitar contra això no depèn només de les dones. AUDAL MARTÍNEZ "Jo com a home en la majoria de casos no em sento observat ni en perill i veus que elles, doncs sí. Prendre consciència és molt important." LUCIANA DE CAMARGO "Es hacer visibile las violencias invisibles. A diario no lo pensamos, pero siempre estan ahí y se nos hace presente cuando caminamos por la noche solas por la calle." Des d'entitats com la Fundació Surt defensen que les institucions tenen una gran responsabilitat a l'hora d'eradicar el masclisme del sistema.

L’itinerari ha arrencat a la plaça dels Àngels i ha rodejat el MACBA. Durant la caminada, una de les psicòlogues de la Fundació Surt ha fet una sèrie de preguntes als participants amb la intenció de reflexionar sobre el masclisme que hi ha al carrer: Quan et sents insegura al carrer? En què et fixes quan camines per l’espai públic? Com reacciones davant d’alguna actitud masclista?.

Segons la psicòloga, Úrsula Santa Cruz, el masclisme està tant arrelat a la societat que algunes de les dones que han estat víctimes d’aquest tipus de violència o d’alguna agressió, se’n senten responsables. Una situació que no només s’acaba amb la lluita de les dones, sinó que també és una responsabilitat dels homes i de les institucions.

A la ruta del Raval, la gran majoria d’assistents eren dones però també hi han assistit dos nois. Un d’ells, l’Audal Martínez, ha explicat com ell no se sent observat ni intimidat, així com les dones sí que se senten. L’activitat s’emmarca en el Festival de Cultura Raval(s), que enguany té com a eix central la lluita contra el masclisme. A banda de la ruta pel barri, s’han preparat una quarantena d’activitats amb motiu de la cita.