Actuar la primera hora en cas d'accident és vital per salvar vides. Els primers 60 minuts és quan es produeixen el 75 per cent de les morts en un accident de trànsit. Una atenció d'auxili correcta pot ser determinant, però els catalans no estan preparats per fer-la. Sis de cada 10 conductors catalans no han rebut mai cap formació de primers auxilis. Segons un estudi del RACC, cap català no coneix els protocols a seguir i com actuar correctament en cas d'accident. El més greu, però, és que un de cada tres catalans no coneixen el telèfon d'Emergències 112. XAVIER RUESTES, mànager de Projectes de la Fundació RACC Vist aquest desconeixement, el RACC i Creu Roja demanen que la formació en primers auxilis sigui matèria obligatòria a l'ESO amb proves pràctiques i no només teòriques. Catalunya és a la cua d'Europa pel que fa al coneixement de primers auxilis.

El director de la Fundació RACC, Miquel Nadal, acompanyat del president de la Creu Roja Catalunya, Josep Marquès, ha explicat la importància del coneixement de primers auxilis per a la correcta atenció en un accidentat de trànsit, especialment durant la primera hora, que és quan es produeixen el 75% de les defuncions en carretera. També han reclamat que la formació en primers auxilis sigui obligatòria l’ESO, tal com passa a diferents països europeus.

El test sobre el coneixement de primers auxilis que han fet des del RACC s’ha basat en entrevistes fetes el 2012 a usuaris d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Catalunya, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Portugal, la República Txeca, Sèrbia i Suïssa. Segons aquestes enquestes, Catalunya és a la cua d’Europa en coneixements de primers auxilis. Concretament, sis de cada 10 conductors catalans no han rebut cap tipus de formació relacionada amb primers auxilis i ningú (el 0%) no sabria reaccionar, diu l’informe, en situacions en què calgui una posició lateral de seguretat correcta, evitar el risc d’ennuegament de la víctima o fer una maniobra de reanimació. A més, la majoria de catalans no sabrien a quin telefon d’emergència trucar en cas d’accident.

Segons l’estudi, només el 10% de les defuncions en un accident de trànsit són gairebé impossibles d’evitar, i per això el RACC i la Creu Roja creuen que els primers auxilis són una gran assignatura pendent. Catalunya també ocupa la darrera posició en el rànquing de confiança dels usuaris per auxiliar persones ferides, i només el 36% dels catalans es veurien capacitats per practicar una assistència en cas d’emergència. Als països europeus més avançats, el coneixement teòric és elevat, però el pràctic és inferior al 15%.