El govern municipal vol mirar de resoldre un dels problemes que els barcelonins perceben com a més greus, el de l’habitatge, i ho vol fer amb un web i un procés participatiu. El consistori, segons el gerent de Qualitat de Vida, Àngel Miret, ha considerat interessant “buscar solucions en l’àmbit de la innovació” per al problema de l’habitatge. Miret ha afirmat que “la crisi afavoreix que el que no es pot fer amb recursos es faci amb imaginació, que la gent trobi solucions que no trobem els savis de despatx”. El gerent també ha dit que cal delegar part de la responsabilitat per resoldre el problema en “els ciutadans i ciutadanes, que han de fer propostes per arreglar aquesta situació”.
Precisament la setmana passada es va fer pública l’Enquesta sobre qualitat de vida de Barcelona, en què la majoria de barcelonins es mostraven satisfets, però suspenien la ciutat en polítiques d’ocupació i habitatge. Una de les maneres d’abordar aquest problema per part del consistori serà aquest procés de participació mitjançant un web anomenat La casa de les idees. L’objectiu, segons el comissionat de Participació, Carles Agustí, és “recollir idees per prevenir desnonaments i garantir l’habitatge a col·lectius vulnerables”. De fet, durant la presentació del web, s’ha explicat que la iniciativa neix de la comissió mixta de desnonaments, formada pel govern municipal i per entitats ciutadanes.
El procés, segons els promotors, és ara en la fase “d’inspiració i ideació”, i fins al proper 3 de maig es recolliran les idees i les propostes dels ciutadans que hi vulguin participar. Del 4 al 9 de maig, un jurat mixt format pel govern, representants universitaris, professionals i entitats valorarà i seleccionarà les que considerin millors idees. Entre el 10 i el 27 de maig es conceptualitzaran i maduraran les propostes seleccionades, que estudiaran els tècnics d’Habitatge de l’Ajuntament per analitzar-ne la possible viabilitat. Caldrà veure si els barcelonins participen activament en aquest web de recollida d’idees, una qüestió que no preocupa gaire els organitzadors, per als quals l’important és que sigui un procés “qualitatiu i no quantitatiu”, segons el comissionat de Participació, Carles Agustí.
De moment, no s’ha concretat què farà l’Ajuntament amb totes les idees que rebi durant les properes setmanes. El web lacasadelesidees.cat, s’ha fet en col·laboració amb dues consultores i ha costat 41.200 euros al govern municipal.