De dia, el trànsit i, de nit, l'oci nocturn. Segons el nou mapa de soroll de la ciutat continuen sent les fonts principals de contaminació acústica a Barcelona. Segons les dades en horari diürn el 4% de la ciutat supera els objectius de soroll marcats per l'Ajuntament. De nit, el percentatge creix i se situa en el 14%. El mapa revela que de 2007 a 2012 la situació en general ha millorat. A cinc districtes la contaminació acústica segueix a nivells similars. En canvi a Horta-Guinardó, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí el soroll ha disminuït. Només al districte de Ciutat Vella puja, sobretot, a causa del turisme i l'oci nocturn. Una situació que preocupa l'Ajuntament, que reconeix que la convivència entre veïns i visitants és complicada. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans "El que ens preocupa és que la ciutat de Barcelona tingui l'activitat econòmica que ha de tenir perquè siguem capaços de sortir de la situació de crisi que té la ciutat. Això és el que ens preocupa, aquesta és la primera prioritat. A partir d'aquí, tots els altres programes els adaptem a aquesta situació." Tot i això ja s'estan posant en marxa programes pilot per millorar la convivència nocturna entre turistes i veïns. De dia, també es preveu que la situació millori de cara al futur. L'Ajuntament preveu que la contaminació acústica derivada del trànsit es redueixi durant els propers anys. Actuacions com l'eliminació de l'anella de Glòries han de reduir l'ús del vehicle privat un 5% d'aquí a 2018. L'informe però revela una dada, si més no, preocupant. Més de la meitat dels barcelonins dormen encara per sobre del límit de 55 db que l'Organització Mundial de Salut considera nociu per a la salut.
L’Ajuntament ha presentat l’actualització del Mapa estratègic de soroll de Barcelona, que permet veure la comparació amb l’anterior document, que és de 2009. D’aquesta comparativa, se n’extreu que la població exposada durant el dia a nivells superiors a 70 decibels s’ha reduït i que la majoria de la població es concentra als trams intermedis. A la nit el percentatge de veïns que han de conviure amb trams superiors als 60 decibels també s’ha reduït i, en canvi, creixen els trams intermedis i baixos. Així doncs, la millora de la contaminació acústica és una realitat a tots els districtes però a Ciutat Vella, el soroll continua creixent. El Poble-sec i Sant Gervasi – Galvany apareixen, a més, com a nous punts negres.
El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, ha argumentat que periòdicament s’engeguen campanyes de conscienciació i que quan arribi l’estiu se’n posarà en marxa alguna però no ha volgut concretar en què consistirà. Puigdollers sí que ha assenyalat que el problema no són els locals: “el soroll està lligat a la congestió de gent a les entrades i sortides dels establiments. És la conseqüència més directa de la llei antitabac”.
De tot el mapa urbà, només en un 14% del territori els nivells de soroll superen els límits fixats pels objectius de qualitat acústica. Una situació que, de nou, es concentra a Ciutat Vella, Sarrià – Sant Gervasi i Gràcia. Al cantó oposat hi hem de situar aquelles zones que es mantenen en l’anomenada ZEPQA (zones d’especial qualitat acústica). Si el que busquem és silenci, el trobarem a Can Caralleu, a la part alta de la Muntanya de Montjuïc, el Laberint d’Horta i a Torre Baró.
Queixes per soroll a la Guàrdia Urbana
Pel que fa a les queixes per soroll a la Guàrdia Urbana, el percentatge més alt són les trucades per soroll a l’espai públic. En aquest apartat sorprèn que el 42% de les trucades que rep la policia són per soroll domèstics, en comparació del 13% de les trucades que són per soroll d’establiments o l’1% que són motivades pel soroll de festes a l’espai públic.