Els funcionaris de presons mantenen el pols amb l'Administració. Durant tot el dia han tornat a mantenir bloquejats els accessos a les principals presons catananes: El de Brians 1 i 2, el de Tarragona i també aquest de Quatre Camins. Al matí no s'ha produït el canvi de torn de funcionaris, així els treballadors del torn de nit han allargat la jornada fins a les cinc de la tarda, quan han arribat a un acord per rellevar-los. Les presons han funcionat durant tot el dia amb un terç del personal habitual. A Brians i a Quatre Camins els interns han passat el dia tancats a la cel·la i han hagut de menjar tancats, i s'hi han viscut moments de tensió. Així ho ha confirmat un dels pocs familiars que han pogut entrar a la presó, la majoria de visites s'han hagut de suspendre perquè no hi havia prou personal per garantir-ne la seguretat. MELINA BAEZ, visitant de la presó de Quatre Camins MARIA ÀNGELS PÉREZ, funcionària de presons Mentrestant les protestes han continuat també a la seu dels serveis penitenciaris. Avui el director i qui encapçala les negociacions amb els sindicats ha apujat el to, ha qualificat les protestes de molt greus, d'il·legals i ha dit que s'estan plentejant obrir expedients sacionadors. RAMON PARÉS, director general de Serveis Penitenciaris "Aquestes actuacions de funcionaris que no entren a treballar, coaccionats o no, és una falta molt greu. Fins ara ho hem intentat minimitzar i no hem obert expedients disciplinaris, dilluns prendrem una decisió al respecte". Les negociacions doncs estan trencades, i aquest ha estat el detonant de la nova jornada de protestes. Des de la Generalitat asseguren que no els poden oferir més: els mantenen un dels dos complements salarials i els rebaixen de 16 a 14 els dies lliures per compensar els festius que els toca treballar. Pels sindicats, però, no n'hi ha prou.

Així ho ha explicat als mitjans de comunicació Parés, que aquest divendres ha decidit anul·lar la trobada prevista per a les 12.30 h en no cessar el bloqueig que, des de primera hora d’aquest divendres, han mantingut els funcionaris dels centres penitenciaris. Les presons bloquejades són Brians 1 i 2, Quatre Camins, el Centre de Joves de Quatre Camins i la presó de Tarragona.

Parés ha advertit del perill que poden suposar accions com aquesta, que considera molt greus i il·legals. A més els divendres és el dia en què els reclusos reben visites de les seves famílies. Segons la conselleria de Justícia, en aquests moments treballa només el 25% de la plantilla de tots els centres bloquejats, en total, uns 400 treballadors. Pel govern, aquest bloqueig posa en perill la seguretat de les presons.

A Quatre Camins, on avui treballen 30 persones d’una plantilla d’entre 135 i 150, i també a la presó de joves (on n’hi ha 21 de 50) i a Tarragona (on de 75 persones en treballen 15) els presos no han pogut sortir avui de les seves cel·les, així com anar al pati o a dinar. La situació també és anòmala a Brians 1 i Brians 2, on tan sols disposen de 86 treballadors d’una plantilla de 300.

El director general de Serveis Penitenciaris ha explicat que dilluns decidiran si obren o no expedients disciplinaris contra els treballadors que han evitat el canvi de torn.

Els sindicats, per la seva banda, consideren que la proposta del govern per negociar és insuficient, tot i que la millora ha estat substancial pel que fa als complements salarials i els dies festius. Més concretament, l’oferta consisteix a garantir al 100% els complements salarials i un 60% els festius, deixant-los en 14 i no en 16. Segons la Generalitat, els treballadors volen el 100% de les condicions que van obtenir l’any 2006, però això, diuen, no és viable econòmicament.

Les converses, per a la Generalitat, estan suspeses però no trencades. Es podran reprendre quan els treballadors deixin de pressionar per la via del bloqueig. Els sindicats també mantenen oberta la possibilitat de reprendre la negociació i, segons han afirmat aquest divendres, estan a l’espera de rebre una trucada de Justícia per reprendre les reunions. Ara bé, mantenen el suport als funcionaris que han optat per bloquejar les presons.

La situació aquesta tarda a les presons catalanes és tensa, ja que la suspensió de les visites provoca nerviosisme en les famílies dels reclusos i també en els presos. Els funcionaris, però, mantenen el pols al Departament de Justícia sobre la negociació de les retallades i han acordat continuar amb el bloqueig fins que l’administració accedeixi a negociar novament.

El bloqueig de les presons es nota també als jutjats

Segons una nota enviada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya als mitjans de counicació, els jutjats de Barcelona (tant els penals com els d’instrucció) han patit diverses incidències arran de les protestes dels funcionaris a les presons catalanes.

La reivindicació dels treballadors penitenciaris ha provocat que 41 presos no hagin arribat als jutjats de Barcelona i s’hagin hagut de suspendre 11 judicis, 5 rodes de reconeixement i 3 diligències d’instrucció.

El president del TSJC ha recordat que, tot i la legitimitat dels ciutadans per a protestar i reivinicar els seus drets, això no hauria d’afectar les persones que es troben privades de llibertat i, per tant, en una situació més vulnerable. Precisament els presos, segons el TSJC, necessiten que els poders públics protegeixin i garanteixin els seus drets fonamentals.