El Col·legi de Metges de Barcelona recomana que professionals com pilots, conductors, policies o jutges tinguin un protocol d’autoregulació per garantir que no treballin si no estan en condicions òptimes. És una de les propostes que es recullen al document ‘El secret professional mèdic i la protecció a tercers’, que han presentat avui, després del debat generat per l’accident aeri de Germanwings.

Ja fa anys que el col·lectiu mèdic disposa del Programa d’atenció integral al metge malalt, un programa d’autoregulació pensat per contribuir a rehabilitar professionals de la medicina que tinguin problemes de salut, evitar l’estigmatització d’alguns trastorns i, sobretot, donar una seguretat a la ciutadania que no els atendrà un metge que no estigui en condicions òptimes per fer-ho. Davant el bon funcionament d’aquest projecte, el Col·legi de Metges reclama ara protocols similars per a altres professionals que, en el seu exercici, poden vulnerar drets fonamentals i perjudicar terceres persones.

Pel president del Col·legi, Jaume Padrós, professions com pilots, conductors de transports públics, policies o jutges, entre d’altres,”haurien de poder disposar d’instruments, no policials, sinó d’ajuda a qui ho necessiti, de rehabilitació però també per poder controlar qui no està en condicions de fer la feina“. En el cas de Germanwings, “o no tenien el programa o els va funcionar malament”, ha dit.

El Col·legi de Metges també aposta per una normativa que permeti comunicar automàticament a l’empresa una situació o indicació de baixa laboral, sense haver de revelar el diagnòstic i, per tant, sense vulnerar el secret professional ni el dret a la privacitat del pacient.

El secret professional

Pel que fa al secret professional, el col·lectiu recorda que al nostre país ja està regulat i que s’ha de respectar sempre que no es posin en perill terceres persones. Padrós recorda que “la situació d’Alemanya no és la nostra”, ja que a l’Estat espanyol el secret professional està recollit en el Codi de Deontologia, de compliment obligat per a tots els metges. En aquest sentit, alerta que una major regulació en àmbit europeu no entri en contradicció amb el que aquí ja està regulat i funciona.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona remarquen també que el respecte al secret professional no ha de ser un “dogma” i que per a això ja es preveuen supòsits en què es pot vulnerar la confidencialitat. És el cas de malalts que poden ser un risc per a ells mateixos o per a terceres persones. En el cas de les malalties mentals, proposen incorporar al document de consentiment informat una explicació sobre els límits d’aquesta confidencialitat.