Un eclipsi de Lluna es produeix quan la Terra s’interpossa entre el Sol i la Lluna i només és possible quan hi ha lluna plena. Existeixen tres tipus d’eclipsis de Lluna. El total, quan la Lluna es troba totalment dins del con de l’ombra de la Terra i només s’observa el contorn del Sol. L’eclipsi parcial té lloc quan la Lluna només queda mig tapada pel con d’ombra i, vist des de la Terra, s’observa només una part del Sol tapada. L’eclipsi penumbràtic es produeix quan la Lluna es troba dins de la corona que envolta l’ombra de la Terra.

L’eclipsi de Sol té lloc quan és la Lluna la que s’interposa entre el Sol i la Terra. D’aquesta manera la Lluna pot cobrir, de forma parcial o total, el Sol i donar lloc també a tres tipus d’eclipsi. L’eclipsi parcial de Sol té lloc quan la Lluna no cobreix per complet el disc solar. L’eclipsi total es percep des de la Terra, la Lluna cobreix totalment el Sol. L’eclipsi anular es dóna quan la Lluna es troba a la màxima distància possible de la Terra i es visualitza un diàmetre de la Lluna força menor al del Sol i es pot observar un anell del disc del Sol força espectacular.

Durant el 2013, a Barcelona es podran observar diferents eclipsis. El 25 d’abril hi haurà un eclipsi parcial de Lluna. S’espera que l’entrada de la Lluna a l’ombra de la Terra sigui visible a partir de les 20.51 h, però el màxim de l’eclipsi serà a les 20.07 h.

El 25 de maig es preveu que hi hagi un eclipsi penumbràtic de Lluna i que tingui el seu màxim entorn de les 04.10 h. El 18 d’octubre també n’hi haurà un altre, entorn de les 23.50 h.

Els astrònoms i aficionats barcelonins també esperen un eclipsi de Sol el 3 de novembre. Es preveu que el màxim de l’eclipsi s’observi entorn de les 12.48 h d’aquest dia.