La Guàrdia Urbana incorporarà a partir de dimecres càmeres de gravació a l’uniforme, de moment, 43, i amb l’objectiu d’arribar a 150 al juny. El dispositiu es podrà activar en actuacions que suposin un risc per a la vida o la integritat física, ja sigui dels mateixos agents o altres persones. Tot i això, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha remarcat que “s’utilitzarà en casos excepcionals” i que, per tant, “no hi haurà generalització de les càmeres”.

Les càmeres només s’activaran en situacions concretes i la responsabilitat d’activar-les serà dels agents, seguint els criteris establerts. Després de casos polèmics com la mort de la gossa Sota, del qual no hi havia imatges de l’actuació policial, la Guàrdia Urbana vol garantir la “transparència, seguretat jurídica i garanties“, a més de reforçar la “legitimitat social, la valoració i la confiança de la ciutadania envers el cos”.

Quan es faran servir?

La incorporació d’aquests dispositius arriba després de la prova pilot que es va fer al 2019 amb 12 aparells i el desplegament es farà en dues fases. Les primeres 43 s’implantaran aquesta setmana a tres unitats diferents. Serà a partir de mitjans de juny quan s’arribarà a les 150 càmeres i l’ús s’estendrà als 10 districtes de la ciutat. A l’hora de concretar el casos en què es podran activar, Batlle ha remarcat que “l’ús serà absolutament mesurat i curiós”.

Els agents podran gravar imatges quan hi hagi desordres públics o un perill concret per a la seguretat ciutadana. També es preveu l’ús d’aquests dispositius quan s’hagi de fer prevenció de la seguretat ciutadana o quan hi hagi un “risc concret per a la seguretat pública”. En aquest segon cas, en destaquen situacions en què calgui fer ús de la força o quan algú dugui una arma de foc, arma blanca o algun objecte perillós. També en “accions tumultuàries” en què no sigui possible identificar els implicats.

Caldrà avisar abans de gravar

Segons ha explicat l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, quan s’activi un d’aquests aparells enregistraran els 30 segons anteriors. Per poder-ho fer, les càmeres estaran “gravant i esborrant permanentment”, però les imatges només es conservaran quan l’agent hagi activat el dispositiu. Abans de fer-ho, però, haurà d’informar les persones implicades que es gravarà l’actuació.

Segons l’Ajuntament, els agents han rebut formació específica per poder dur les càmeres i fer el tractament posterior de les imatges. Cada cop que s’activin, caldrà inscriure els fets en un llibre de registre en què constaran el dia, el mes, l’hora, el lloc, la identificació de l’agent i el número de diligències policials, si se n’han fet. El sistema, a més, no permet que les imatges es puguin modificar, esborrar o editar, i a l’hora de tractar-les, hi haurà d’haver sempre dos agents de categories diferents.