El Centre de Mediació del Col·legi d’Advocats de Barcelona, coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació, va donar a conèixer la xifra de casos en què van treballar durant el 2015. Van ser 840, dels quals 728 van ser gratuïts o derivats de la justícia ordinària. La resta, 112, van ser processos de caràcter privat.

La diputada responsable del CEMICAB, Mercè Claramunt, ha explicat a BTV que la mediació encara no està prou reconeguda però que el nombre de casos es va duplicar durant l’any passat gràcies que la justícia cada cop en deriva més. Malgrat això, les dades encara són poc representatives. Segons l’advocada, “del milió de litigis que hi va haver l’any passat, només 3.000 es van derivar a la mediació”.

Claramunt afirma que “sempre és millor recórrer a la mediació que a un judici perquè es pot construir l’acord que no dictamina una tercera persona sinó que es construeix el que les dues parts consideren just”. Afirma que d’aquesta manera “s’aconsegueix un acord més perdurable i evita la gran conflictivitat que hi ha als jutjats i que genera el compliment de les sentències judicials”.

L’advocada també ha explicat que dels casos que van tractar l’any passat, un 50 % van arribar a un acord, parcial o total, dels conflictes que tenien. Afirma que “és un sistema voluntari i la mediació acaba quan ho vulguin les parts”.

D’altra banda, Claramunt defensa la mediació recordant que “la justícia no té per què ser més econòmica. Una gran part de la mediació té justícia gratuïta” i recorda que “es pot recórrer en tot. La mediació va començar com a mediació familiar però ara també hi ha altres casos com el civil, les relacions mercantils, de veïnatge… No hi ha cap restricció per parts que poden tenir un conflicte”.

Claramunt considera que “en aquesta societat la mediació encara no s’ha obert prou camí. Tenim un marc legal que s’hauria de millorar i també un marc econòmic. Demanem que hi hagi mediació abans o paral·lelament a tenir advocat”.