Un dron marí s’encarrega de la neteja de l’aigua més superficial al Port Vell de Barcelona. Pesa 25 quilos i sura per sobre de l’aigua per recollir les restes de carburant dels vaixells i alguns sòlids flotants, com cigarretes o brossa que s’han llençat al mar.

Es tracta d’una prova pilot que duu a terme l’empresa catalana GPASeabots, instal·lada al Bon Pastor i que incorpora un projecte social. A través d’una formació, dona l’oportunitat d’inserció laboral a persones en risc d’exclusió.

Fet al Bon Pastor i únic a l’estat

El dron marí neteja la part més superficial de l’aigua d’una manera semiautònoma sota el control de supervisió d’alguna persona. Gràcies a la tecnologia i els sensors, poden treballar a prop de les onades de la costa o entre embarcacions.

La seva capacitat de recollida de sòlids flotants és de 30 litres i la d’hidrocarburs és d’uns 12 litres, però té bosses intercanviables per continuar amb la recollida de brossa. De la vintena de drons que té l’empresa, una quarta part són per a neteja. GPASeabots és la primera empresa manufacturera de l’estat que desenvolupa i opera aquest tipus de dron.

Crear feina a través de la robòtica

Una desena de persones han rebut una formació en robòtica marina. Tècnics de l’empresa GPASeabots els han ensenyat la tècnica necessària per muntar i manipular el dron marí, a la vegada que nocions sobre conservació del medi marí. A més de l’empresa propietària del dron, el projecte compta amb la col·laboració del Grup Cooperatiu TEB, que s’ha encarregat de la inserció i acompanyament de les persones que han participat en la formació.

El projecte Social cleaner seabot vincula la robòtica amb la inserció laboral. “La robòtica no desplaça llocs de treball, sinó que crea nous mercats“, afirma Pau Guasch, director general de GPASeabots, que assegura que aquesta integració obre noves oportunitats. “Dona l’oportunitat que algunes persones s’adonin que les competències tècniques que tenen es poden reorientar”, afegeix Montserrat Roger, directora de l’àrea social del TEB. Tot i que la primera formació s’ha fet al Bon Pastor, el projecte es pot replicar a altres municipis del litoral.

Comparteix a: