El darrer any a Catalunya tres de cada 10 dones i un de cada quatre homes s'han pres somnífers o tranquil·litzats per dormir bé. Una tendència que sembla que va a l'alça perquè, segons estudis recents, des de 2005 el consum d'aquests fàrmacs hipnosedants ha passat del 5% a més de l'11% el 2011. JAVIER ALBARES, metge investigador Clinica del Son Estivill "El problema de estos fármacos es que crean dependencia, crean tolerancia y no solucionan el problema. Si yo estoy no pudiendo dormir por un problema en concreto y no lo soluciono, el fármaco es un parche y al final tendré un doble problema, que será la dependencia al fármaco y que seguiré sin dormir porque dejará de hacerme efecto." Per això els metges recomanen buscar la causa de l'insomni abans de prendre's qualsevol tipus de medicació. Si la dificultat de conciliar el son és temporal i per causa clara, com l'excés de feina o l'angoixa de no trobar-ne, també hi ha alternatives com les herbes remeieres. MARIA JOSÉ ALONSO, vocal Plantes Medicinals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona "Una planta medicinal no és un hipnòtic, és a dir, no fa l'efecte 'me la prenc i m'adormo', però sí que promou un estat de relaxació perquè puguis trobar un somni tranquil." Un producte que tradicionalment es troba a les herboristeries, però que ja fa uns anys que també és a les farmàcies. MARIA VERGARA "El més fàcil és la pastilla per dormir i s'ha acabat, però no és normal: és un altre medicament més que prens i les herbes fan una altra sensació i mentalitat que no és res dolent." MARIA CASAS, biòloga "Certament, de la manera que ho aconsellem no crea una dependència física. En tot cas psicològica de prendre't la tisana perquè et relaxa. En aquest sentit nosaltres ho aconsellem i ens dóna bons resultats." Valeriana, passiflora, flor de taronger..., sigui quina sigui la planta, la clau és trobar quina és la que més s'adequa a la necessitat de cada persona.

Gairebé el 30% dels catalans afirma no dormir bé. La proporció va en augment i els experts estan convençuts que les situacions d’estrès i d’angoixa que proliferen en temps de crisi donen lloc a altres problemes de salut com l’insomni. Tot s’agreuja quan els afectats intenten buscar pastilles per dormir sense que els ho prescrigui un metge especialista.

Javier Albares, metge investigador de la Clínica del Son Estivill, alerta que els fàrmacs hipnosedants “creen dependència, tolerància i no solucionen el problema de base”. Per tant, al cap d’un temps, a banda de generar dependència, deixen de fer l’efecte desitjat. Per això, Albares recomana anar a l’especialista per determinar l’origen i la causa de l’insomni i, a partir d’aquí, fer-ne el diagnòstic adequat i el consegüent tractament.

Relaxar-se amb plantes medicinals

Si la dificultat de conciliar el son és temporal i per causa clara, com l’excés de feina o l’angoixa de no trobar-ne, també hi ha alternatives com les herbes remeieres. Segons explica la vocal de Plantes Medicinals del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, María José Alonso, “una planta medicinal no és un hipnòtic, és a dir, no fa l’efecte ‘me la prenc i m’adormo’, però sí que promou un estat de relaxació perquè puguis trobar un somni tranquil”. Afegeix, a més, que “són totes plantes d’ús tradicional i són efectives quan es prenen com s’han de prendre, conjuntament amb aquesta correcció de mesures conductuals”. Normalment, es tracta d’anar reduint la intensitat de l’activitat al final del dia.

L’Anna Casas, biòloga i propietària d’un herbolari des de fa més de 25 anys al Clot, explica que  “la planta medicinal o remeiera, exerceix un efecte de manera gradual i progressiva. Certament, de la manera que ho aconsellem no crea una dependència física, en tot cas psicològica de prendre’t la tisana perquè et relaxa… En aquest sentit, nosaltres ho aconsellem i ens dóna bons resultats”.

Aquest producte, les herbes remeieres, que tradicionalment es troba a les herboristeries, ja fa uns anys que també és a les farmàcies. Entre les més comunes hi ha la valeriana, la passiflora o la rosella de Califòrnia.

Comparteix a: