L’operació policial va començar en el moment en què es va detectar un augment de denúncies a l’àrea metropolitana relacionades amb bitllets falsos de 50 euros que eren introduïts mitjançant compres en diversos comerços.

Els investigadors van descobrir que es tractava d’una organització de delinqüents els líders de la qual vivien al districte de Nou Barris i a Martorell. Introduïen els bitllets falsificats en grans quantitats provinents d’Itàlia fins que els agents van aconseguir interceptar a Figueres un correu humà procedent de Nàpols amb 60.000 euros falsos i un altre de la mateixa organització a l’aeroport de Fiumicino amb 50.000 euros en bitllets de 50 euros. A finals d’octubre, els membres investigats van preparar una altra compra de moneda falsificada, però aquest cop va ser un dels caps de l’organització qui va desplaçar-se personalment a Nàpols per tal de portar els bitllets. L’home va ser detingut a l’aeroport del Prat amb 37.500 euros en bitllets de 50 euros.

L’actuació policial es va precipitar el 9 de gener amb la detenció dels 23 membres de l’organització restants, d’edats compreses entre els 18 i els 77 anys.  En l’operatiu es van fer nou escorcolls durant els quals es van desmantellar dos laboratoris de producció i assecat de marihuana i un punt de venda de cocaïna, i es van comissar dues armes curtes d’aire comprimit, un revòlver, diversos punys americans i 4.980 euros. En total s’han detingut 30 persones i nou ja han ingressat a presó.