Es van crear a França al segle XVIII amb l'objectiu de reaprofitar les restes de menjar. Es diuen per tant croquettes, però a Espanya i Holanda és on s'han convertit en un plat nacional. Aquí, a la Pepa Croqueta, en fan fins a 32 classes diferents a l'obrador i després les congelen perquè el client se les endugui a casa. D'uns anys ençà la febre de la croqueta ha tornat amb força. RICARD FUSTÉ, propietari de Pepa Croqueta: "Tothom ha menjat croquetes a casa seva, bé sigui fet per les seves avies per les seves mares, aleshores crec que és una cosa que queda que està molt latent en la nostra societat" RESPIRA: "El més important d'una bona croqueta està aquí és l'oli." En Josep fa més de vint anys que fa croquetes en un dels establiments de referència a Barcelona. A les bodegues Sepúlveda fan les croquetes com mana la tradició, amb oli extra verge d'oliva i sent molt curosos amb la bexamel, la ceba i la resta de la matèria primera com per exemple el pollastre o el bacallà. Amb la crisi, la croqueta, tota una petita obra d'art de la gastronomia, ha agafat més protagonisme a la taula. JOSEP SOLÀ propietari i xef de 'Bodega Sepúlveda': "La croqueta s'ha arribat a partir una croqueta per a dues o tres persones, d'entrada, primer unes croquetes i després fem això, i ho fan servir com a plat únic a vegades." El dia internacional de la croqueta us podem proposar receptes, us podem proposar un comprarles, però al cap i a la fi el que us recomanem també és que us enrefieu dels millors professionals de la ciutat.

Entren dins dels plats coneguts com a “afartapobres”, les croquetes, com molts dels plats de la nostra tradició culinària, tenen unes arrels humils i provenen de la cuina d’aprofitament. Fer una carn d’olla i aprofitar-ne les restes per fer unes croquetes era, ara fa uns anys, una cosa força comuna. Amb el pas dels anys, les presses i el poc temps que dediquem a la cuina, les croquetes han guanyat en refinament i comoditat: ara també es poden comprar congelades amb un nivell de qualitat més que acceptable.

La febre de la croqueta ha propiciat alguns establiments especialitzats en la seva comercialització. El Pepa Croqueta ofereix receptes tan fines com la croqueta de foie gras i ceps o fins i tot les croquetes dolces de postre. Casa Lucio, Bodega Sepúlveda o el Leku son només alguns dels exemples dels establiments barcelonins que segueixen oferint unes bones croquetes tal com mana la tradició, malgrat que també s’atreveixen a experimentar. L’auge de les croquetes en plena època de crisi ens fa tornar al seu origen de plat idoni per atipar, bé de preu i que fins i tot, com ens confessa en Josep, de Bodega Sepúlveda, el que havia estat històricament una tapa per picar abans dels àpats ara es comparteix i fins i tot arriba a ser un plat únic.