Una de cada 10.000 persones té una sang que no tenen la resta

de ciutadans. És l’anomenada “sang rara o especial” que, a més, varia en funció del lloc d’origen. Quan un individu amb una sang especial rep una transfusió d’un donant qualsevol, pot ser que el seu cos no la toleri. Per això en calen donacions. El Banc de Sang treballa per trobar donants de sang rara, i ara els esforços se centren a buscar-ne del grup U negatiu, un grup rar que té presència a l’Àfrica subsahariana.

350 grups sanguinis a Europa

La majoria de gent coneix els grups A, B, 0 i AB, i els dos tipus de factors RH: l’Rh positiu i l’RH negatiu. Però hi ha un petit percentatge de la població d’entre un 0,1 i 0,01 de persones que no tenen cap d’aquests grups. De fet, al món caucàsic o europeu es coneixen fins a 350 grups sanguinis diferents.
[vc_section][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Marató Donants Sang 2020″ color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”545418″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”548143″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][card btv_post_id=”546790″ btv_term_id=””][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row]

Si una persona amb una “sang rara” té un accident i necessita sang de manera urgent, la transfusió haurà de ser d’una altra persona que tingui una sang idèntica. Per això, s’ha de fer una cerca prèvia d’aquestes sangs especials per tenir-les a l’abast el dia que arriba als hospitals una persona amb aquestes necessitats transfusionals.

“És com buscar una agulla en un paller”

El cap d’Immunohematologia del Banc de Sang i Teixits, Eduard Muñiz, explica que ara han posat el focus en la població subsahariana per trobar donants del grup U negatiu. Han localitzat un grup de 300 persones i han trobat sis donants que són d’interès per poder ajudar persones d’origen africà amb aquest grup sanguini rar que puguin necessitar una transfusió.

Banc de Sang donacions

Treball en xarxa

El banc de Sang i Teixits està dins d’una xarxa internacional que ha dissenyat l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’objectiu és tenir localitzats donants de “sang rara” arreu del món.

“Hem portat sang del Japó i hem pogut ajudar a països com Suècia o Anglaterra recentment enviant alguna d’aquestes unitats que nosaltres hem trobat aquí a Catalunya”

El doctor Eduard Muñiz és un dels hematòlegs que ha impulsat la recerca de les sangs especials a l’estat. Explica que els moviments migratoris han afavorit que les persones es moguin i vinguin a viure a casa nostra. El Banc de Sang i Teixits també s’ha d’adaptar a aquests canvis demogràfics: “Cal tenir preparada la sang que aquestes persones en un moment donat, tard o d’hora, poden necessitar. Perquè realment la sang sigui per a tothom”.

Comparteix a: