És la primera vegada a tot l’estat que un institut forense forma part dels centres subministradors de teixit per a ús clínic provinents de cadàvers judicials. Des del juliol passat, s’han incrementat el nombre de donants en un 10 % a tot Catalunya.

Ha estat gràcies al conveni signat entre l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya i el Banc de Sang i Teixits, que ha facilitat l’habilitació d’un nou quiròfan a on abans hi havia una sala d’autòpsies, al Servei de Patologia Forense de la Ciutat de la Justícia, el que permet realitzar operacions amb un alt requeriment tècnic com és el trasplantament de teixits.

Des de l’estiu passat un metge i dos tècnics del Banc de Sang i Teixits de Catalunya practiquen els trasplantaments de teixits d’una part dels cadàvers judicials que hi arriben. Per a fer-ho, primer es necessita tant el consentiment de la família com el de l’òrgan judicial, que ha de confirmar que no s’està entorpint cap investigació judicial amb la intervenció.

De moment, la primera fase de l’acord ha beneficiat a 600 persones amb trasplantaments de còrnies. De fet, l’IMLCFC s’ha revalidat per segon any consecutiu com el tercer centre que més donacions d’aquest tipus de teixit s’ha fet a tot Catalunya, només per darrere de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’Hospital Clínic.

 

 

Un paper fonamental en aquest acord l’han tingut també el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), el Sevei Català de la Salut i l’Hospital Clínic, que han facilitat i agilitzat les donacions de teixits en el cas de morts per accident o morts naturals extrahospitalàries.

Des que funciona aquest nou servei a la Ciutat de la Justícia, s’han registrat 40 donants de teixits, una xifra que suposa gairebé el 10 % dels donants anuals de teixits a tot Catalunya.

Els cadavers judicials, deu anys més joves

La secretària de Relacions amb l’Administració de la Justícia, Patrícia Gomà, ha destacat aquest dimarts que el Departament de Justícia vol oferir una “segona vida” als teixits que arriben a l’Institut. Gomà ha remarcat que solen ser de donants molt més joves (deu anys més joves) del que es troben habitualment als hospitals. Per aquest motiu, els teixits acostumen a estar en millor estat, augmentant les probabilitats d’èxit del trasplantament.

En la mateixa línia s’ha expressat el director del banc de Teixits. El Dr. Esteve Trias remarca que els cossos que arriben a la Ciutat de la Justícia solen ser morts accidentals o violentes de persones joves i sanes que permeten donar resposta a la demanda. També s’ha referit a la necessitat de conscienciar sobre la importància de les donacions de teixits. “Un donant d’òrgans arriba a set receptors diferents, mentre que un de teixits pot ajudar més de 100 persones”, ha assegurat.