El projecte veu de dues disciplines, l’oncologia i la geriatria, per oferir als malalts de càncer un tractament i acompanyament personalitzats. Va començar com a prova pilot enfocada en pacients d’edat avançada amb tumor de còlon i recte. L’èxit dels resultats ha mantingut i ampliat el servei a la resta de patologies. Ja fa un any que la iniciativa s’ha centrat en dones grans amb càncer de mama, i se n’han beneficiat gairebé 100 malaltes. El centre ha fet pública aquesta xifra amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer.

La líder del projecte i geriatra de l’Hospital del Mar, Maria Pi-Figueras, assegura que l’atenció mèdica transversal permet no només valorar el càncer, “sinó l’ancià en global: en el camp funcional, cognitiu, nutricional i social, entre d’altres”. Es determina el grau de fragilitat de cada persona i s’adequa a l’agressivitat del tractament. També es valora si se’n podrà sortir, o no. “La gent gran necessita estar millor físicament per aguantar les quimioteràpies i radiologies”, explica.

Ignasi Tusquets, cap d’Oncologia Mèdica del mateix centre, afirma que interessa donar aquest tractament per millorar la taxa de curació de la malaltia. “Hem d’intentar tractar la gent gran igual que qualsevol altra persona si considerem que l’estat del malalt ho permet”, afegeix. Tusquets insisteix que l’ajuda del geriatre és necessària per valorar el grau de fragilitat dels pacients, “una tasca que els oncòlegs no poden fer amb tanta precisió”.

Fins a dia d’avui, els pacients que s’han beneficiat del servei l’han valorat positivament. Per això, l’hospital treballa per ampliar-lo a la resta de patologies oncològiques i mantenir-lo en el cas dels tumors més freqüents. Segons el Departament de Salut, el tumor amb més prevalença és el de còlon tot i que si s’analitza per gènere, en el cas dels homes el més habitual és el càncer de pròstata i en dones és, de llarg, el de mama.