El coronel espanyol ha assegurat que el dispositiu dels Mossos d’Esquadra no estava dissenyat per complir les ordres judicials. L’ha titllat d’insuficient i ha declarat que no era operatiu enviar únicament dos agents a cada col·legi electoral. També ha acusat la policia catalana d’informar els concentrats als col·legis dels moviments de la policia espanyola per tal que es poguessin organitzar. Diego Pérez de los Cobos va ser el responsable de la Secretaria d’Estat encarregat de coordinar el dispositiu policial de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra per evitar la celebració del referèndum de l’1-O.

Pérez de los Cobos ha explicat al jutge Llarena els detalls de l’operació policial que ell mateix va justificar a l’escrit que va remetre al Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, encarregat de la investigació de les càrregues policials el dia del referèndum. De los Cobos va afirmar aleshores que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van fer servir la “mínima força imprescindible contra la violència directa” que va rebre la policia espanyola dels votants que hi havia a les portes dels punts de votació. El coronel ha defensat l’actuació de les forces i cossos de seguretat i ha argumentat que “el compliment de la llei estava per sobre de la convivència ciutadana“.

La compareixença de Pérez de los Cobos s’ha produït després que aquest dimecres declaressin en la mateixa causa davant del Suprem l’exdirector dels Mossos d’Esquadra Albert Batlle, i l’exconseller d’Economia i Ocupació Jordi Baget.