que fer alerta proteccio civil mobil

Els ciutadans de Barcelona rebran aquest dijous, a les 11 h, un missatge d’alarma al telèfon mòbil que forma part de la prova del sistema d’alerta de Protecció Civil. El simulacre ha de servir per comprovar com funciona l’enviament de missatges massius d’alerta a la població civil. Per això, és important saber si el telèfon mòbil està configurat per rebre aquesta alerta, i també què s’ha de fer i què no s’ha de fer quan sona.

Què s’ha de fer quan sona l’alarma?

Quan es rebi l’alerta de Protecció Civil al telèfon no cal fer res d’especial. Els usuaris rebran un missatge de text en què s’alerta que es tracta d’un simulacre, acompanyat d’un so fort i estrident. Un cop rebut només caldrà prémer el botó “acceptar”. En cas de tractar-se d’una situació d’emergència real, el text aniria acompanya d’instruccions de com actuar per protegir-se.

Protecció Civil ha publicat aquest vídeo a YouTube en què mostra com és el so de l’alarma que es rebrà al mòbil:

Què no s’ha de fer quan sona l’alarma?

Protecció Civil recorda que, en tractar-se d’un simulacre, no s’ha de trucar al 112, el telèfon d’emergències de la Generalitat. En cas d’estar conduint és important mantenir la calma i no fer res que comprometi la seguretat. Trànsit demana evitar fer frenades brusques o canvis de carril sobtats.

També avisa a les persones grans que demanin ajuda a una persona de confiança per assegurar-se que el seu mòbil està preparat per rebre aquests avisos. A més, els demana llegir el text amb atenció i actuar amb calma. També és important assegurar-se que es tracta d’un missatge oficial i saber que en aquest tipus de comunicacions no es demana mai cap informació de l’usuari.

Enquesta per avaluar la prova d’alertes

Per avaluar el simulacre, el govern habilita, com en les quatre proves anteriors, una enquesta perquè la ciutadania indiqui si ha rebut el missatge, en quin idioma i de quina companyia és, entre altres preguntes. L’enquesta, que és anònima i no recull dades personals, s’activarà aquest dijous al matí.

A l’enquesta s’hi pot accedir a través de l’enllaç: https://arcg.is/0Cqby8, o del següent codi QR:

S’ha de configurar el telèfon mòbil?

El primer que cal saber és que hi ha telèfons mòbils que tenen activada per defecte la recepció de les alertes i d’altres no. Els dispositius que ho tenen incorporat són:

  • Android versió 11 o superior
  • iOs versió 15.6 o superior
  • En el cas d’Android, no permeten desactivar la recepció d’aquestes alertes i, en el cas d’iOs, permeten desactivar-la, però no es recomana fer-ho.

En el cas que no tingui activats per defecte els avisos d’emergència, s’haurà de configurar el mòbil per rebre’ls. Protecció Civil ha elaborat un tutorial de com fer-ho. Si no es vol rebre cap missatge d’aquest tipus, en alguns dispositius i versions es pot desactivar parcialment, però Protecció Civil no ho recomana en cap cas. Si el que es vol és no rebre la prova d’aquest dijous, el que s’ha de fer és apagar el mòbil o posar-lo en mode avió.