detinguts robatori coure rodalies catalunya
Foto: Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han detingut quatre persones en relació amb el robatori de coure del 12 de maig que va deixar Barcelona sense trens de Rodalies ni regionals. Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el jutge ha ordenat presó provisional comunicada i sense fiança per a dos dels arrestats i llibertat amb compareixences al jutjat per als altres dos. La sostracció es va produir el dia de les eleccions al Parlament de Catalunya a Montcada Bifurcació i va provocar una sobretensió que va afectar de forma generalitzada el servei. També hi va haver incendis als túnels del Clot i la Sagrera, que van impedir l’entrada de trens a Barcelona.

D’acord amb la policia catalana, es tracta de tres homes i una dona que acumulen una vintena d’antecedents per fets similars i, segons els investigadors, van participar en sis robatoris de coure de catenària a la demarcació de Barcelona. Entre les persones arrestades hi ha el propietari d’una empresa de gestió de residus que es va negar en dues ocasions que fessin inspeccions al seu local i va quedar sancionat per incompliment de la normativa. El cos de Mossos d’Esquadra sosté que actuava en connivència amb el grup criminal en rebre presumptament el material sostret. Se li imputa un delicte continuat de receptació.

Un grup amb rols determinats

Els detinguts es movien amb una furgoneta, en la qual carregaven el coure sostre, i un altre vehicle. Un dels homes i una dona, de 52 i 24 anys, s’encarregaven de cometre les sostraccions. Despenjaven el cable de la catenària amb unes perxes i, un cop a terra, el tallaven amb una eina tipus radial. Un tercer, de 26 anys, tenia funcions més executives i s’encarregava dels tractes del material sostret. Finalment hi havia el propietari de l’empresa gestora de residus on els detinguts col·locaven el material sostret.

En el cas de les persones que presumptament robaven el coure, un dels homes i la dona van ser interceptats a Esparraguera per vigilants de seguretat privada de Ferrocarrils de la Generalitat i la Policia Local del municipi després d’un tall elèctric que havia afectat la circulació ferroviària. Els altres dos investigats van ser detinguts aquest dijous, un a Santa Perpètua de Mogoda i l’altre a Sabadell.

Barcelona, aïllada pel robatori de coure

La ciutat va quedar aïllada des del punt de vista ferroviari i, de fet, la normalitat va trigar dies a arribar. Als detinguts, se’ls relaciona amb sis sostraccions de cable de coure que es van produir entre l’1 i el 22 de maig.

Queixes i resignació entre els usuaris

La incidència va fer que els usuaris de les línies afectades haguessin de buscar transports alternatius. Això va provocar un increment de validacions en altres serveis i queixes de molts viatgers que trigaven més a fer el recorregut de sempre. Per mitigar els efectes de la incidència, Transports Metropolitans de Barcelona va reforçar el servei de metro, fins al punt de posar en circulació 167 combois a la xarxa suburbana —una xifra rècord. També els FGC van augmentar la capacitat de les línies del Vallès.