Els robatoris de cable de coure preocupen cada vegada més els cossos policials i, ara, els Mossos d’Esquadra han decidit elevar l’alerta per aquest fenomen que va en augment a Catalunya. La policia catalana ja havia incrementat la vigilància a les regions metropolitanes sud, nord i al Camp de Tarragona, i ara el nivell 2 del Programa Operatiu Específic Metall s’estendrà a tot el territori català.

Més vigilància amb drons i helicòpters

El fet d’elevar el nivell de vigilància suposarà millorar la coordinació amb els operadors ferroviaris i augmentar la vigilància amb helicòpters i drons nocturns. També es faran més inspeccions i controls de trànsit en determinats punts, com ara les deixalleries, on van a parar la majoria dels materials robats.

Ara bé, des dels Mossos reconeixen que “és un problema que no tindrà resolució a curt termini” i defensen que calen solucions transversals, canvis legislatius i endurir les penes per aquests tipus de delictes. Des de maig del 2023 i fins a l’abril d’aquest any, els robatoris de coure a la xarxa d’Adif han crescut un 31 %.

El 10 % de les deixalleries, en el punt de mira

Segons ha detallat aquest dijous el comissari Rafel Comes, a tot Catalunya hi ha 326 deixalleries. La majoria, diu, treballen de forma “seriosa” i col·laboren amb la policia, però es calcula que un 10 % obstaculitzen la feina dels cossos policials. Per això, afirma que a partir d’ara “hi haurà tolerància zero. Aplicarem totes les normes legals al nostre abast”. L’any passat es van dur a terme 312 inspeccions i en un 17 % dels casos es van detectar infraccions. Des d’inici d’any, ja s’han fet 172 revisions.

Endurir el Codi penal

Pel que fa a les detencions, des del maig del 2023 i fins al mes d’abril passat s’han fet 271 detencions, el que suposa un 18 % més respecte al mateix període de l’any passat. Els lladres, segons Comas, no actuen sols, van en grups de dos o quatre persones i la majoria formen part de xarxes criminals extenses. Un 75 % dels detinguts, a més, tenen antecedents policials per fets similars i, de fet, un 30 % acumulen més de 10 detencions.

Per això, el comissari creu que calen canvis legislatius i endurir les penes per fets com aquests. “Es tracta d’un delicte de furt que, com a molt, suposa un any i mig de presó”. Conclou que “saben que difícilment aniran a presó per sostreure coure”. Aposta, també, per canvis legals que vagin més enllà: “Caldria plantejar-se perquè un particular pot vendre coure a les deixalleries”.