Entre tots tenien el dubtós honor d'encapçalar el rànquing dels atracadors més actius de Barcelona. Acumulaven més de 250 detencions per robatoris amb violència. Però el seu historial continua amb altres delictes relacionats amb el tràfic de drogues, les baralles o els furts. Són vells coneguts de la policia. Aquest cop, però, els agents sí que els han pogut enviar a presó gràcies a la col·laboració de la fiscalia. RAMON GRASA, cap de la Unitat d'Investigació de Barcelona "Demostrem que els robatoris són la seva única forma de vida..." Els detinguts actuaven, sobretot, al voltant de la Rambla i de les zones d'oci de Ciutat Vella. Ho feien a la nit, sovint quan les víctimes estaven una mica begudes. Atacaven sobretot turistes. I entre el seu "modus operandi", tècniques tan antigues com les estrebades o el "ronaldinho", que consisteix, com veiem en aquestes imatges d'arxiu, a fer veure que juguen a futbol per estirar la cartera. Alguns, però, havien anat més enllà i havien agredit les víctimes amb un roc, navalles o, fins i tot, les escanyaven per atordir-les i robar-los el que portessin a la bossa. A hores d'ara, dels deu detinguts, sis són a presó. La resta estan en llibertat a l'espera de judici. Segons els Mossos, alguns d'ells han tornat a actuar. Això sí, han canviat els robatoris amb violència pels furts, que suposen penes més lleus.

Segons ha explicat avui la policia, la investigació va començar fa quatre anys, arran de la constatació d’un augment considerable d’aquest tipus de delictes en els districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. Durant la investigació, la policia ha posat a disposició del jutge 10 dels lladres més actius de Barcelona.

Els agents han informat que els detinguts acostumaven a actuar sols i després de cometre el delicte -robatoris amb violència- marxaven ràpidament del lloc a peu o en motocicleta. Principalment, robaven efectes personals de mida petita, com carteres, cadenes, rellotges o telèfons mòbils, que després venien al mercat negre. D’edats compreses entre els 19 i els 24 anys, cap dels detinguts no tenia domicili reconegut i habitualment s’allotjaven en pensions o habitacions rellogades.