Els registres han començat a primera hora del matí. En el primer quarta d'aquesta finca del carrer de la Marina s'ha detingut dos dels caps de l'organització. Una mostra que Barcelona s'havia convertit en el centre d'operacions de la xarxa que operava a tot l'Estat. De fet, de les 24 detencions que hi ha hagut, gairebé la meitat s'han practicat a la nostra ciutat. Concretament 11 arrestos, la majoria, persones d'origen georgià, acusades dels delictes de conspiració per assassinat, associació il·lícita, blanqueig, coaccions, extorsions, tràfic de drogues i tinença d'armes. EDUARD ROGERO, veí i comerciant "Havíem vist cotxes d'alta gamma aquí aparcats. Es veien de lluny i ningú no els multava. Era una mica sospitós." La policia ha realitzat tres registres més a la ciutat de Barcelona: al carrer de los Castillejos, al carrer de Palomar i un altre aquí, al número 161 de la rambla del Poblenou, on aquesta tarda encara era evident el rastre deixat per la irrupció dels Mossos d'Esquadra al domicili. Un cop contra la màfia georgiana que s'ha fet simultàniament a València, Madrid i al País Basc, però també a diversos països d'Europa amb un balanç total de 69 persones detingudes.

L’Audiència Nacional investigava des de feia més d’un any aquesta xarxa, que ara s’ha desarticulat en una operació denominada ‘Java’, coordinada per la Unitat contra la Droga i el Crim Organitzat de la Policia Nacional. L’operació segueix oberta.

La lluita policial contra les màfies
Una rere l’altra, les operacions contra xarxes mafioses a casa nostra s’han succeït en els últims mesos. Al juny, els Mossos d’Esquadra desplegaven el major operatiu fet mai abans: 700 agents es van mobilitzar per registrar 72 pisos i locals de Mataró. L’objectiu era desmantellar una xarxa mafiosa d’origen xinès que explotava treballadors en tallers tèxtils clandestins, on vivien i treballaven de manera il·legal i en condicions infrahumanes.

Una altra de les màfies que sembla haver-se instal·lat a Catalunya és la italiana. La Policia Nacional detenia al mes de gener dos caps mafiosos de la camorra. Un d’ells, Paolo di Mauro, era un dels pròfugs més buscats a Itàlia per haver assassinat un líder d’un clan rival. L’altre, Luigi Mocerino, era el principal responsable del tràfic internacional de drogues entre el Marroc i Itàlia.

La d’avui és la tercera gran operació a Espanya contra la màfia dels països de l’Est des de 2000, després de les anomenades operació ‘Vespa’ i ‘Troika’. Aquesta última, el juny de 2008, va desarticular una de les quatre estructures criminals més importants del món.