Ho deien avui l'alcalde i la consellera de Justícia amb la maqueta del nou centre davant: la centenària Model té els dies, o els mesos, comptats. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "És el principi de la fi de la presó Model. I, per tant, jo ho vull remarcar, avui és un fet històric. Perquè sobre la Model s'ha parlat molt, però és avui quan es dona el pas efectiu, real." El 2012 la Model haurà d'estar buida i es podrà començar a treballar en els equipaments que ocuparan aquesta zona i que conservaran part de l'estructura de la presó. Això vol dir que el 2013 podran començar a arribar presos al nou centre penitenciari de preventius, aquí a la Zona Franca. S'hi invertiran 122 milions d'euros i tindrà 60.000 metres quadrats, distribuïts en tres plantes. Serà un edifici més compacte, pensat per a estades més curtes i amb capacitat per a 1.200 persones. De fet, per poder buidar la Model s'ha de construir el centre penintenciar Els Plans, a Tàrrega. I no només aquest centre: buidar la Model ha implicat reforçar altres presons. MONTSERRAT TURA, consellera de Justícia "Portem molts anys treballant en la configuració de tot això perquè finalment els presos preventius puguin estar a disposició dels tribunals que els reclamaran en el seu moment, tan a prop com sigui possible." Demà, el Consell Executiu de la Generalitat aprovarà la inversió prevista per a aquest centre, que serà de 122 milions d'euros.

El Centre de Preventius de la Zona Franca

El nou centre que es construirà entre els carrers 5, 6 i D de la Zona Franca ocuparà una superfície de 25.000 metres quadrats. Les obres, que inclouen l’enderroc de les instal·lacions actuals, s’allargaran uns dos anys i mig.

La nova presó comptarà amb mòduls per a homes, dones i joves. Està pensada per a interns pendents de judici i reclusos en trànsit que estiguin complint condemna a altres centres penitenciaris i hagin de comparèixer als jutjats de Barcelona.