Els Mossos d’Esquadra han resolt el robatori de dos quadres de Dalí en un pis de Sarrià – Sant Gervasi, valorats en 300.000 euros. Els lladres són tres germans de 50, 53 i 55 anys, i estaven especialitzats en el robatori d’obres d’art i antiguitats. Tenien les dues obres amagades dins d’un contenidor de mercaderies que feien servir de traster.

El robatori es va produir el gener del 2022. La policia catalana va aconseguir identificar els presumptes lladres, però l’objectiu era poder recuperar les obres. Van tenir coneixement que tenien la intenció de vendre’ls al mercat il·lícit i, fins i tot, van viatjar fins a Saragossa per a una hipotètica transacció amb un possible comprador, que finalment no es va produir. També els va arribar informació que tenien la intenció de vendre’ls a uns empresaris xinesos establerts a Catalunya.

Els agents van iniciar més de dos mesos de seguiments i vigilància dels sospitosos. Els mossos volien enxampar-los in fraganti venent els quadres. Finalment, però, van decidir que no podien esperar més i els van acabar detenint. Estaven especialitzats a robar art, tot i que, segons ha explicat el cap de la unitat de Patrimoni Històric, Josep Lluís González, tampoc no eren grans experts en la matèria. “En altres robatoris que van dur a terme no es van endur les obres més rellevants”, ha concretat.

Les obres estaven embolicades amb mantes

Durant un dels escorcolls que van fer, els Mossos d’Esquadra van localitzar una clau d’accés en un dispositiu informàtic: era per obrir un contenidor que es feia servir com a traster i estava situat en una població de l’àrea metropolitana de Barcelona. Quan els agents van obrir-lo, les obres de Dalí estaven amagades a dins, embolicades amb mantes.

Els dos dibuixos havien estat realitzats per l’artista l’any 1922 per il·lustrar el llibre ‘Les Gràcies de l’Empordà‘, per encàrrec de l’escriptor Pere Coromines. Es titulen ‘Els pagesos’ i ‘Les sardanes de la festa major’.

‘Els pagesos’, de Salvador Dalí

El grup actuava a Barcelona i Sant Cugat

La detenció es va fer el maig del 2022 i els tres germans estan acusats de pertinença a grup criminal i robatori amb força. En l’operació la policia catalana també va detenir dues persones per presumptament participar en la receptació del material sostret. Els quadres ja han estat retornats als propietaris. Els tres germans estan en presó preventivament i els dos receptadors, en llibertat amb càrrecs.

El grup actuava en zones d’alt poder adquisitiu de Barcelona i de Sant Cugat del Vallès i aprofitaven els caps de setmana, quan els habitatges estaven buits. Entraven mitjançant el mètode de la palanca o del bec de lloro als habitatges.

‘Les sardanes de la festa major’, de Salvador Dalí

La col·laboració de la Fundació Dalí, clau en la investigació

Els Mossos d’Esquadra destaquen que la col·laboració de la Fundació Gal·la – Salvador Dalí, ha estat clau per verificar les obres sostretes. La Unitat Central de Patrimoni Històric de la DIC, les va lliurar a l’entitat i la Comissió d’Autenticació i Catalogació va determinar que eren autèntiques. Van trigar quatre mesos. Per fer-ho van fer servir, com és habitual en aquests casos, microscopi i llums ultraviolades. Aquest servei funciona des de l’any 1994 i rep cada any més de 200 peticions. Col·laboren amb diversos cossos policials d’arreu del món.

Recuperades obres atribuïdes a Joan Miró

Durant la investigació, els Mossos van fer diverses entrades a immobles de Granollers, les Franqueses del Vallès i Berga, on residien els presumptes lladres. També van recuperar cinc obres gràfiques atribuïdes a Joan Miró (encara no han estat analitzades), 55 rellotges (alguns de gamma alta), diverses col·leccions de monedes i bitllets, plomes, altres objectes d’or i argent. A banda, es van intervenir quatre armes de foc llargues, que també havien estat robades.

Els Mossos també van recuperar joies i dues obres de Paco Solà, però encara no n’han localitzat els propietaris. Les fotografies dels objectes estan disponibles en aquest web.

En total, als detinguts se’ls atribueixen set robatoris a domicilis de Sarrià – Sant Gervasi, a Sant Cugat, Rubí i Premià de Mar.

Desmantellat un taller de falsificacions

Paral·lelament, i també amb l’ajuda de la Fundació Gal·la – Salvador Dalí, els Mossos d’Esquadra van poder desmantellar un taller de falsificacions de litografies. Les obres es venien a través del portal web litografies.net. L’establiment físic i principal punt dels enviaments era a Badalona, en un local que inicialment es dedicava a una altra activitat comercial. En total es van intervenir més de 500 reproduccions en procés. Per corroborar que les obres no eren autèntiques es va sol·licitar la col·laboració d’entitats com Picasso Authentication i d’alguns dels artistes plagiats.

Els Mossos van contactar amb els compradors que havien estat estafats. A Espanya hi han trobat una vintena de persones, i han ofert la possibilitat de denunciar víctimes de 12 països com ara Austràlia, el Canadà, Suïssa, Xile o la Xina. En total, 12 països.